"Kompletiranje" Evrope neće biti završeno dok Zapadni Balkana ne bude u EU

"Proširili smo akcioni plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crna Goru, a Makedonija će se pridružiti kada riješi spor oko imena".
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 20:02h

Administracija Baraka Obame usko sarađuje sa Evropskom unijom u proširenju evropske zone mira, napretka i demokratije, a posao na "kompletiranju" Evrope neće biti završen dok sve zemlje jugoistočne Evrope ne postanu članice EU-a, rekao je pomoćnik američke državne sekretarice Filip Gordon u svjedočenju pred spoljnopolitičkim odborom Senata.

"Stav Amerike i Evrope je da Evropa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu članice Evropske unije. Oko dijaloga između Srbije i Kosova, budućnosti Bosne i Hercegovine, putu Hrvatske u EU, mi smo se usko konsultovali sa Evropom. Takođe smo pozdravili Albaniju i Hrvatsku u NATO-u, proširili akcioni plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crna Goru, a Makedonija će se pridružiti Savezu kada riješi spor oko imena. Taj stepen suglasnosti o Balkanu je temelj našeg uspjeha - mi radimo zajedno na svakom koraku toga puta. Intenzivna zajednička diplomatija posljednjih mjeseci pokazala je koliko se usko naše vizije podudaraju, što je ključno za napredak u regionu", rekao je Gordon.

"Jedinstvo SAD-a i Evrope, posebno je kritično u BiH, gdje nacionalistički političari neodgovorno izazivaju samu srž Dejtonskog sporazuma i ugrožavaju funkcioniranje i integritet bosanskohercegovačke države. Bosanski čelnici često stavljaju sopstvene interese iznad onih građana. BiH ne može zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi ako nema državu koja je dovoljno funkcionalna za zahtjeve NATO-a i EU-a. Zajedno sa našim evropskim saveznicima, posvećeni smo pomaganju BiH da ispuni te zahtjeve", kazao je Gordon.

Bonus video: