Egipćanin Saif al-Adel odabran za privremenog vođu Al Kaide

Ove navode potvrdio je i pakistanski list "Njuz", pozivajući se na neimenovane izvore.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 08:53h

Egipćanin Saif al-Adel, nekadašnji oficir specijalnih snaga egipatske vojske, izabran je za privremenog vođu terorističke organizacije Al Kaida, izjavio je za američku TV mrežu CNN jedan bivši libijski ekstremista.

Privremeni vođa Al Kaide je Saif al-Adel, koji je dugo imao istaknutu ulogu u ovoj grupi, rekao je Noman Benotman, bivši lider Libijske islamističke borbene grupe, organizacije koja je nekada bila bliska Al Kaidi, ali se u posljednjih nekoliko godina odrekla njene ideologije.

Ove navode potvrdio je i pakistanski list "Njuz", pozivajući se na neimenovane izvore.

Benotman je za CNN rekao da je, na osnovu ličnih veza sa ekstremistima i rasprava na ekstremističkim forumima, al-Adel, poznat i kao Muhamad Ibrahim Makavi, izabran za privremenog vođu Al Kaide, jer je ova organizacija postala "nestrpljiva" proteklih dana, budući da nije zvanično objavljeno ko će nasljediti Osamu bin Ladena.

Benotman je rekao da je odluku o imenovanju al-Adela donijelo šest do osam vođa Al Kaide u pograničnoj oblasti između Avganistana i Pakistana.

Ime Al-Adela dovodi se u vezi i sa podmetanjem bombi u ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

On je kazao da odluku da se na čelu organizacije nađe Egipćanin možda neće dobro prihvatiti saudijski i jemenski članovi Al Kaide, koji smatraju da nasljednik Bin Ladena treba da bude sa Arabijskog poluostrva, regiona koji svi muslimani smatraju svetim.

Al Adel se borio protiv sovjetske vojske u Avganistanu 1980-ih godina, a nakon pada talibanskog režima u ovoj zemlji pobjegao je u Iran, odakle je upravljao terorističkim napadima u Saudijskoj Arabiji koji su počeli u Rijadu u maju 2003. godine, a u kojima su poginule desetine ljudi.

Ime Al-Adela dovodi se u vezi i sa podmetanjem bombi u ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Bonus video: