Vatikan traži od biskupa da prijavljuju zlostavljanje maloljetnika

"Seksualno iskorišćavanje maloljetnika nije samo zločin u kanonskom nego i zločin koji je predmet progona u građanskom pravu", rekao je kardinal Levada.
0 komentar(a)
PEdofilija, Foto: Shutterstock
PEdofilija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2011. 14:10h

Vatikan je u poručio biskupima širom svijeta da je važno da pripadnike klera osumnjičene za pedofiliju prijave pravosudnim vlastima i da do maja 2012. godine odrede "jasne i usklađene" smjernice za sprječavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika, prenosi AP.

Najnoviji dokument Vatikana pokazuje da je Katolička crkva ozbiljna u pogledu iskorjenjivanja sveštenika pedofila i borbe protiv daljnjeg seksualnog zlostavljanja djece nakon prošlogodišnjeg skandala kada se širom svijeta javilo nekoliko hiljada žrtava.

Današnja poruka, kako podsjeća AP, je važna jer biskupi su do sada premještali sveštenike pedofile u druge biskupije, a da ih nisu prijavljivali policiji.

"Obaveza koja se odnosi na primjereno reagovanje u slučaju seksualnog iskorišćavanja maloljetnika od klera dio je važnog područja odgovornosti sveštenika u njihovim biskupijama", navodi se u pismu kardinala Vilijama Levade,

On je podsjetio da je papa Benedikt XVI u maju 2010. dao uputstva u vezi sa pedofilijom unutar Crkve.

"Seksualno iskorišćavanje maloljetnika nije samo zločin u kanonskom nego i zločin koji je predmet progona u građanskom pravu", rekao je kardinal Levada.

U pismu biskupima navodi se i da se sa optuženicima za seksualne prestupe mora pravedno postupati, ali da oni koji su poznati kao zlostavljači moraju biti isključeni iz svešteničke službe.

Takođe se napominje da biskupi moraju da budu spremni da slušaju žrtve i njihove porodice i da im moraju pružiti duhovnu i psihološku pomoć.

Agencija Rojters je navela da se Vatikan godinama suočava sa seksualnim skandalima u SAD i nekim evropskim zemljama, uključujući i Njemačku, domovinu pape Benedikta XVI.

U pismu se kaže da su optuženi sveštenici nevini sve dok se ne dokaže suprotno i pozivaju se biskupi da naprave nacrt smjernica borbe protiv zlostavljanja do maja 2012. godine.

Bonus video: