Bin Laden boravio u Austriji sa bosanskim pasošem

Bin Laden se borio u Bosni, u komandnim centralama građanskog rata, dodaje „Esterajh“, ukazujući da ga je 1993. u Sarajevu srela novinarka njemačkog „Špigla“ Renate Flotau
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 08:39h

Najtraženiji terorista svijeta, kojeg su američki specijalci ubili nedavno u Pakistanu, Osama bin Laden boravio je tokom 1990-tih tajno u Austriji, tvrdi bečki dnevnik ''Esterajh'', povodom diskusije koja se pojavila u vezi njegovog zamjenika Ajmana al Zavahirija, koji je uz znanje Austrije boravio u Beču.

Al Zavahiri, koji je već tada bio na međunarodnim potjernicama, nije imao javne nastupe u Austriji, koja je odbila njegovo hapšenje, iz straha od odmazde.

Naime, bugarski političari su prije nekoliko dana kritikovali Austriju, nakon što su sami dospjeli u žižu interesovanja javnosti, što, poslije boravka Bugarskoj, Al Zavahiri nije uhapšen u Beču, gradu u kojem je potom bio.

Tokom tog susreta on je pokazao pasoš Bosne i Hercegovine, izdat u Ambasadi ove zemlje u Beču.

On je putovao, kako tvrdi list, čak sa pasošem koji je izdala bosanska ambasada u Beču.

Bin Laden se borio u Bosni, u komandnim centralama građanskog rata, dodaje „Esterajh“, ukazujući da ga je 1993. u Sarajevu srela novinarka njemačkog „Špigla“ Renate Flotau.

Tokom tog susreta on je pokazao pasoš Bosne i Hercegovine, izdat u Ambasadi ove zemlje u Beču.

Na osnovu toga on je morao boraviti u Austriji. Sada, ukazuje list, Bosanci negiraju sve.

Susreo se sa njemačkom novinarkom

Međutim, Bin Laden je tada bio ponosan što je u ratom obuhvaćenu Bosnu prošvercovao svoje borce.

Zapad je tada Bin Ladenovo djelovanje prihvatio prećutno.

„Esterajh“ naglašava da je susret između novinarke Flotau i Bin Ladena održan u bosanskoj predsjedničkoj palati Aliije Izetbegovića.

„Esterajh“ naglašava da je susret između novinarke Flotau i Bin Ladena održan u bosanskoj predsjedničkoj palati Aliije Izetbegovića.

Treći korpus bosansko-muslimanske vojske nosilo je ime „Mudžahid“ i sastojao se od 5.000 muslimanskih boraca obučenih u Sudanu.

Vojno ovi fundamentalistički borci podržani su od strane SAD, koje su im napadima iz vazduha pripremali teren, a Bin Laden je koordinirao američke napade, tvrdi „Esterajh“.

Kada je riječ o Al Zavahiriju austrijski političari iz tog doba tvrde da se ne sjećaju njegovog boravka u Beču.

Veoma je zanimljivo da ne postoje ni pisani tragovi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je dokumentacija, zbog zastarelosti, uništena.

Bonus video: