Žestoki sukobi na Zapadnoj obali, pucnjava u Gazi

"Nakbu" ove godine obilježava niz incidenata koji su u petak počeli u istočnom Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali, a pritom je poginuo 16-godišnji Palestinac.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 12:41h

Najmanje pet Palestinaca ranjeno je jutros u žestokim sukobima na kontrolnoj tački Kalandia na Zapadnoj obali, na ulasku u Jerusalim, a više desetina ih je ranjeno u pucnjavi izraelaca iz smjera Pojasa Gaze, povodom obilježavanja palestinske "nakbe" - protjerivanja Palestinaca sa izraelskog područja 1948. godine, prenio je AFP, pozivajući se na zvanični palestinski izvori.

Sukobi su nastavljeni i poslijepodne u Kalandiji, glavnoj kontrolnoj tački između Zapadne Obale i Jerusalima, prenosi novinar agencije France presse.

Demonstranti su bacali kamenje, a izraelske vojne snage odgovorile su bacanjem suzavca i gumenim mecima. Jedan Palestinac je povrijeđen metkom u glavu i u kritičnom stanju je prebačen u bolnicu.

Zvanični Izrael je saopštio da su zbog "sukoba između oko 200 demonstranata i obezbjeđenja na granici", graničari upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi rastjerali demonstrante.

Na sjeveru Pojasa Gaze, 30-ak osoba je ranjeno kad je izraelska vojska otvorila vatru na grupu mladih Palestinaca koji su krenuli prema izraelskom graničnom prelazu Eretzu.

"Nakbu" ove godine obilježava niz incidenata koji su u petak počeli u istočnom Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali, a pritom je poginuo 16-godišnji Palestinac.

Palestinci "nakbom" obilježavaju egzodus oko 760.000 Pealestinaca 1948. godine.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je broj protjeranih i njihovih potomaka oko 4,8 miliona.

Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim protjeranima koji žele da se vrate, omogući što brži povratak.

Bonus video: