Obama želi da izbjegne skandal zbog mogućeg "fotošopovanja" slika ubijenog bin Ladena

Robert Gejts kazao je da je takva odluka donešena uglavnom u cilju zaštite američkog osoblja koje radi u inostranstvu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 10:57h

Predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama odlučio je da ne objavljuje fotografije ubijenog Osame bin Ladena zbog straha da bi one, elektronski izmijenjene, mogle biti zlupotrijebljene, prenosi Daily Mail.

Američki ministar odbrane Robert Gejts kazao je da je takva odluka donešena uglavnom u cilju zaštite američkog osoblja koje radi u inostranstvu.

Lažna fotografija ubijenog bin Ladena pojavila se samo nekoliko sati nakon vijesti o ubistvu

“Zabrinuti smo zbog mogućih manipulacija tim fotografijama. Postoji mogućnost da one budu promijenjene na način koji bi mogao da izazove skandal i poveća rizik boravka naših trupa u Iraku i Avganistanu”, rekao je Gejts.

Obama ne želi da izazove skandal zbog moguće zloupotrebe fotografija ubijenog vođe Al Kaide

Govoreći na sastanku marinaca u Sjevernoj Karolini u četvrtak, Gejts je kazao da je prema njegovom mišljenju osnovni razlog zbog kojeg je Obama odlučio da ne objavljuje fotografiju mrtvog bin Ladena bio, ne samo da zaštiti američke vojnike, već i druge Amerikance koji žive u inostranstuv: civile, diplomate...

“Shvatam da oni koji su izgubili najbliže 11. septembra žele da zatvore jedno poglavlje u životu, ali je po meni predsjednikova odluka potpuno ispravna”.

Na lažnoj fotografiji (dolje) Hilari Klinton zapravo nije vidjela ubistvo bin Ladena

Gejts navodi kako je i sam od velikog broja prijatelja dobio obrađene fotografije na kojima, pored ostalih, Obama i Hilari Klinton posmatraju trenutak ubijanja vođe Al Kaide. Na jednojod njih, ubistvo zapravo posmatraju fudbaleri okupljeni oko stola...

Bonus video: