U Turskoj u posljednja 3 dana poginulo 12 kurdskih pobunjenika

Pobunjenici su pokušali ponovo da uđu u Tursku u noći od petka na subotu, naveli su bezbjednosni izvori i dodali da je 12 pobunjenika ubijeno a da su se njih četvorica predala.
0 komentar(a)
Turska granica, Foto: Rojters
Turska granica, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.05.2011. 15:50h

Dvanaest kurdskih pobunjenika poginulo je u posljednja tri dana na jugoistoku Turske u sukobima na granici sa Irakom, dok je u odvojenom incidentu poginuo jedan vojnik ueksploziji mine, javili su danas lokalni izvori.Sukobi su počeli u četvrtak uveče kada je grupa pobunjenika separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) pokušala da uđe u Tursku iz Iraka, kod mjesta Uludere u provinciji Sirnak, naveli su bezbjednosni izvori.Turska novinska agencija Anadolija javlja da su u sukobima učestvovali borbeni helikopteri.Pobunjenici su pokušali ponovo da uđu u Tursku u noći od petka na subotu, naveli su bezbjednosni izvori i dodali da je 12 pobunjenika ubijeno a da su se njih četvorica predala.

Zaplijenjena je velika količina oružja, a sukobi se nastavljaju.

Zaplijenjena je velika količina oružja, a sukobi se nastavljaju.U odvojenom incdentu jedan vojnik je poginuo u eksploziji mine tokom vojne operacije čišćenja u planinskoj oblasti u provinciji Hakari, na jugoistočnom uglu Turske, blizu turske granice sa Irakom i Iranom, rekao je guverner provincije koga prenosi agencija Anadolija.Veliki broj zemalja smatra PKK terorističkom grupom. PKK je proglasio jednostrani prekid vatre u avgustu 2010. ali je krajem marta zaprijetio da će ga obustaviti zbog toga što nema napretka u dijalogu vlade sa Kurdima.Od početka pobune PKK u Turskoj 1948. godine poginulo je više od 45.000 ljudi, prema procjeni turske vojske.

Bonus video: