Ron Pol će se kandidovati za predsjednika SAD 2012.?

Ron Paul (75), teksaški kongresmen, objavio je u emisiji "Dobro jutro Ameriko" da će se kandidovati ispred Republikanske stranke za predsjednika SAD-a 2012.
0 komentar(a)
Ron Pol, Foto: Timesonline.typepad.com
Ron Pol, Foto: Timesonline.typepad.com
Ažurirano: 14.05.2011. 08:31h

"Mislim da je pravo vrijeme za kandidaturu, jer ljudi dijele mišljenje sa onim što ja govorim posljednjih 30 godina", kaže Pol na ABC i dodaje - "želimo našu slobodu natrag."

Prva Ronova kandidatura za predsjednika SAD-a bila je 1988.godine ispred Liberalne partije, kada se snažno zalagao za koncept ograničene Vlade.

Ljekar po struci, Ron je poznat po nadimku "Doktor Ne" zbog glasanja protiv bilo kog zakona koji podrazumijeva povećanje potrošnje i opseg Vlade.

Budući kandidat se protivi ratu u Iraku i zalaže se za povlačenje američkih vojnika iz Avganistana. Paul kaže da Amerika treba da se drži van poslova drugih zemalja. Međutim, njegova politika nije izolatorska, jer kako tvrdi, on vjeruje u slobodnu trgovinu i slobodan promet.

Pol je pokazao da umije i da umnožava novac. Nakon održane debate u Južnoj Karolini, uspio je da za 24h podigne ulog na čitavih milion dolara.

Istraživanje koje je uradio CNN (Si-En-En) prošle godine pokazuje da je Ron jedini Republikanac koji umije da parira Baraku Obami u emisijama tipa "jedan na jedan".

Iako su mnogi sumnjaju u Polovu kanidaturu, zbog svoje anti-ratne politike on ipak može prikupiti dosta glasova. Obzirom da Obama nema ozbiljnije konkurencije među Demokratama, oni koji ne podržavaju američke misije u Avganistanu sada mogu glasati za Pola na primarnim izborima (na kojima partije nominuju svoje kandidate).

"Pol nije nalik ostalim Republikancima. On neće tokom kampanje vaditi pikanterije iz prošlosti. Stoga, čini se kao dobrodošla pojava na predsjedničkom polju", piše američki novinar Kent Huver.

Bonus video: