Pinoče kriv za smrt Pabla Nerude?

Pablo Neruda je ubijen po nalogu generala Pinočea, tvrdi Manuel Araja, nekadašnji lični asistent slavnog čileanskog pisca i Nobelovca.
114 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Neruda, Foto: Shirazhassan.blogspot.com
Pablo Neruda, Foto: Shirazhassan.blogspot.com
Ažurirano: 14.05.2011. 07:19h

Pablo Neruda je ubijen po nalogu generala Pinočea, tvrdi Manuel Araja, nekadašnji lični asistent slavnog čileanskog pisca i Nobelovca. Prema zvaničnoj verziji, slavni književnik je umro od raka prostate 23. septembra 1973. u bolnici u Santijagu.

U intervjuu koji prenose meksička i čileanska štampa, Araja navodi da je Neruda ubijen jer je bio "intelektualac kojeg Pinoče nije želeo da ima u opoziciji".

On kaže da je pisac odveden u bolnicu iz bezbjednosnih razloga, a ne zbog pogoršanja zdravstvenog stanja kako se navodi u zvaničnoj verziji.

Neruda se, navodno, plašio za svoj život nakon uvođenja vojne diktature. Svoje sumnje povjerio je asistentu poslije injekcije koju je dobio od nepoznatog ljekara i koja mu je izazvala alergijsku reakciju, sprečivši ga da narednog dana otputuje u Meksiko.

Piščeva fondacija, koja je odmah intervenisala u medijima, odbacila je ovu teoriju, smatrajući da "nije razumno graditi novu verziju Nerudine smrti samo na osnovu mišljenja njegovog vozača".

"Arajin jedini argument je njegovo lično mišljenje", ističe se u saopštenju fondacije koja podržava zvaničnu verziju.

Bonus video: