Senator Inhof prvi vidio slike mrtvog bin Ladena: Jezive su. On je stvarno mrtav

CIA je u utorak ponudila članovima vojnih i obavještajnih odbora američkog parlamenta da pogledaju fotografije, ako to žele
0 komentar(a)
Džejms Inhof, Foto: Web
Džejms Inhof, Foto: Web
Ažurirano: 12.05.2011. 09:46h

Republikanac Džejms Inhof, član odbora za vojna pitanja, prvi je pogledao fotografije ubijenog Osame bin Ladena i izjavio kako su “jezive”, te kako se na njima kroz očnu duplju vidi i moždana masa. Nakon što ih je pogledao, rekao je da je siguran kako je u pitanju vođa Al Kaide.

Političar iz Oklahome vidio je 15 fotografija, i naveo kako su neke od njih podobne za objavljivanje.

Od fotografija koje je pogledao, devet je snimljeno na mjestu ubistva, 2. maja, tri na palubi broda sa kojeg je bin Ladenovo tijelo bačeno u more. Na uvid su mu date i tri starije fotografije, u cilju identifikacije.

“Mnogo ljudi želi da vidi slike mrtvog bin Ladena. Ja sam ih vidio. On je mrtav. On je sada istorija”, rekao je Inhof, prenosi CNN.

Drugi senator, republikanac Devin Nuns, koji je takođe vidio slike, odbio je da ih komentariše.

“Jedino što ću reći je da je bin Laden mrtav”, kazao je on.

CIA je u utorak ponudila članovima vojnih i obavještajnih odbora američkog parlamenta da pogledaju fotografije, ako to žele. Inhof je prvi prihvatio poziv.

Medijske kuće očekuju saradnju i - video i slike

Medijske kuće i agencije Associated Press, Fox News, Politico, Judicial Watch i Citizens United su podnije zahtjev da, u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja, budu objavljene fotografije ubijenog vođe Al Kaide.

Agencija AP je podnijela zahtjev za video snimke i fotografske dokaze o ubistvu bin Ladena, te sahrani na moru.

“Obama je obećao da će Vlada SAD biti transparentnija nego ikad, te da će Bijela kuća sarađivati više nego što je to bio slučaj za vrijeme Bušove administarcije, kada je Zakon o slobodi informisanja u pitanju”, navedeno je u zahtjevu agencije AP.

U Bin Ladenovom dnevniku nije bilo ličnih misli

Američki specijalci zaplijenili su bin Ladenov dnevnik u kojem opisuje buduće akcije.

Riječ je o 'knjižici u koje je Osama zapisivao svoje ideje'.

Nije riječ o dnevniku ličnih misli ili emocija. Nije zapisivao ni šta je radio ni kuda je išao. Ton Donilon, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, rekao je da su zaplijenili materijala veličine biblioteke manjeg univerziteta.

Bonus video: