Devetoro zaraženih bakterijom kolere iz sirovih ostriga

Ostrige potiču iz zaliva Apalačikola, blizu Panama Sitija, u sjevernoj Floridi, a kod oboljelih, od kojih nijedan nije hospitalizovan ili umro, je utvrđeno prisustvo bakterije tipa "toxigenic Vibrio ćolerae 075"
0 komentar(a)
školjke, Foto: Arhiv.njena.si
školjke, Foto: Arhiv.njena.si
Ažurirano: 11.05.2011. 07:58h

Devetoro ljudi u američkoj saveznoj državi Floridi se nedavno zarazilo bakterijom kolere, jedući sirove ostrige, saopštila je federalna Uprava za hranu i ljekove (FDA).

Ostrige potiču iz zaliva Apalačikola, blizu Panama Sitija, u sjevernoj Floridi, a kod oboljelih, od kojih nijedan nije hospitalizovan ili umro, je utvrđeno prisustvo bakterije tipa "toxigenic Vibrio ćolerae 075", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Stručnjaci naglašavaju da je ova vrsta bakterije kolere drugačija od one, od koje je svojevremeno na Haitiju umrlo 4.850 ljudi, čiji je stručni naziv "toxigenic Vibrio ćolerae serogroup 01".

FDA je je konstatovala da iznenađuje veliki broj oboljelih, s obzirom da u Sjedinjenim Američkim Državama obično tokom čitave godine bude registrovan jedan do dva slučaja trovanja te vrste.

Između 2000. i 2010. u SAD je prijavljeno 17 ovakvih slučajeva, koji su učestaliji kad je more toploj

Pretpostavlja se da je do kontaminacije školjki došlo uslijed nedavnih radova američkih vojnih inženjerskih jedinica na dnu pomenutog zaliva ili zbog curenja iz neke kanalizacione cijevi.

Bonus video: