Na vojnoj paradi u Moskvi 20.000 vojnika

Na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobjede, 9.maja, održana je vojna parada na kojoj je učestvovalo 20 000 vojnika, što je najveći broj do sada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 12:35h

Povodom 66. godišnjice pobjede nad fašizmom ruski predsjednik Dimitrij Medvedev je na centralnom moskovskom trgu izjavio da je dug sadašnjeg pokoljenja da čuva mir dostignut pobjedom u Drugom svjetskom ratu.

"Naš dug je da čuvamo mir dostignut pobjedom", rekao je Medvedev, dodajući da je ovaj dan dan hrabrosti i slave naroda koji je odbranio svoju zemlju i spasio je od nacizma, prenijele su ruske agencije.

Čestitajući veteranima Velikog otadžbinskog rata i vojnicima praznik, predsjednik Rusije je rekao da su veterani dali moralni primjer odanosti Otadžbini. "Sada nove generacije jačaju tradicije prijateljstva, saradnje i bratstva sa onim narodima koji zajedno sa nama obilježavaju praznik pobjede.

"Iskreno čestitam veteranima svih zemalja: Dan pobjede bio je i ostaće naš zajednički praznik", istakao je Medvedev.

Ruski predsjednik je rekao da Rusija danas čvrsto štiti principe miroljubive saradnje, dosljedno se zalaže za nedjeljiv sistem bezbjednosti i unosi svoj doprinos u zajedničke napore za održanje globalne stabilnosti u svijetu.

"Postoje stvari od kojih ne treba odstupati u bilo kojim okolnostima - to je sloboda ljudi, dostojanstvo zemlje i mir u svojoj domovini. To je vrijedno za svakoga i čini nas jedinstvenom, snažnom nacijom. Srećan vam praznik - Dan velike pobjede! Slava narodu pobjedniku! Ura!", rekao je Medvedev, kojem su vojnici postrojeni na Crvenom trgu otpozdravili uzvikujući tri puta "Ura".

Na centralnoj tribini nalazili su se Medvedev, ruski premijer Vladimir Putin i drugi funkcioneri Rusije, kao i ratni veterani, predstavnici društvenih organizacija i mnogobrojni strani gosti.

Svečani defile vojske, koja su predvodila oklopna vozila "tigar", počeo je poslije intonacije himne Rusije, koju je izveo orkestar od 1.500 muzičara.

Iz sastava Kopnene vojske Crvenim trgom prošli su tenkovi T-90, oklopni transporteri BTR-80, pokretne rampe za lansiranje raketa "Iskander", sistemi za plotunsku paljbu "Vihor", samohodne artiljerijske haubice "Msta", protivavionski i protivraketni sistemi "Bukva" (Buk-M2).

U vojnoj paradi ove godine učestvovalo je 20.000 vojnika, što je skoro dvostruko više nego prošle godine, odjevenih u paradne uniforme novog kroja, a naročitu atraktivnost za posmatrače predstavljao je prelet pet borbenih transportnih helikoptera "Mi-8".

Povodom 66. godišnjice pobjede nad fašizmom u glavnom gradu Rusije će sa 13 punktova biti ispaljeno 30 artiljerijskih plotuna, prenijela je agencija RIA Novosti.

Galerija

Bonus video: