Kol: Balkan nije visoko na listi prioriteta terorista

Po njegovom mišljenju, u narednom periodu ne može se isključiti mogućnost da će neki biti motivisani da "osvete njegovu smrt".
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 12:56h

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol izjavio je da poslije smrti osnivača Al Kaide Osame bin Ladena nije isključena mogućnost osvetničkih terorističkih napada, ali je ocijenio da Balkan nije visoko na listi prioriteta terorista.

Izraelski diplomata je naveo da je ubistvo Bin Ladena "pozitivan i značajan događaj" i da će, dugoročno, smrt Bin Ladena doprinijeti borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Međunarodni terorizam je slabiji bez Bin Ladena," rekao je Kol.

Po njegovom mišljenju, u narednom periodu ne može se isključiti mogućnost da će neki biti motivisani da "osvete njegovu smrt" i "pokažu da još postoje".

Međunarodna zajednica zato treba da bude u pripravnosti da to spriječi, dodao je ambasador Izraela, koji, međutim, smatra da za teroriste postoje "poželjnije mete" od Balkana.

"Nisam siguran da je Balkan visoko na listi prioriteta međunarodnih terorista. To ne znači da i zemlje Balkana ne treba da budu pripremljene i na oprezu", istakao je on.

Osvrćući se na događaje u Egiptu, Libiji, Tunisu, Siriji i drugim zemljama arapskog svijeta, on je ocijenio da je u ovom terenutku izvjesno da je prošlo vrijeme dugotrajnih autokratskih režima ali da se "prašina još nije slegla", i da još uvek nije izvjesno ko će ih zamijeniti.

Bonus video: