Misrata u plamenu, gore rezervoari s naftom

Libijska vojska povukla novi potez bombardujući rezervoare goriva, glavni resurs pobunjenika u Misrati. Pobunjenici tvrde da će Italija uskoro početi sa isporukama oružja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 12:11h

Libijska vojska granatirala je glavno skladište goriva u Misurati, kako bi lišila pobunjenike krucijalnog resursa. U bombardovanom skladištu bile su veće količine benzina i nafte za automobile, kamione, brodove i generatore za struju, prenosi RTS.

Zbog toga su, prema riječima očevidaca, pojedine bolnice i djelovi grada već bez struje. Rezervoari su izgorjeli, a u napadu nije bilo povrijeđenih.

Četiri rezervoara su direktno uništena u bombardovanju, dok je požar, naknadno, progutao ostale rezervoare.

"Ne možemo da ugasimo požar, jer nemamo adekvatnu opremu za požar ovog intenziteta", rekao je portparol pobunjenika u Misrati Ahmed Hasan, dodajući da će grad sada biti suočen sa ozbiljnim problemom, pošto su uništeni rezervoari bili jedini izvor goriva u gradu.

U rezervoarima je bilo dovoljno goriva za tromjesečno snabdijevanje grada.

Stanovnici Misrate kažu da Gadafi želi da ih ponizi i natjera da se predaju, ali dodaju da predaja za njih nije opcija.

Da situacija po opozicione snage u Misrati bude još gora pobrinula se libijska vojska izbacujući protivoklopne mine iz vazduha.

Naime, raketnim artiljerijskim oruđem moguće je vrlo brzo i efikasno veliku površinu pokriti minama. U toku leta raketni projektil oslobađa nekoliko mina, koje, dok su u vazduhu usporavaju mali padobrani.

Prema pisanju Njujork Tajmsa u jučerašnjem bombardovanju Gadafijeve snage "posijale" su više od 20 kineskih "tip 84 A" protivoklopnih mina po pobunjeničkim položajima.

Italija šalje oružje?

Italija će "vrlo brzo" snabdjeti oružjem pobunjenike u Libiji da bi im pomogla da se odbrane od vladinih snaga, lojalnih lideru Muameru Gadafiju izjavio je novinarima Abdel Hafiz Goga, potpredsjednik prelaznog Nacionalnog savjeta.

Ipak, Italija je demantovala izjavu portparola libijskih pobunjenika da je sa njima postigla sporazum da ih snabdijeva oružjem u njihovoj borbi protiv libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Nikakvog dogovora nije bilo da ih snabdijevamo oružjem", izjavio je agenciji Rojters portparol italijanskog ministarstva spoljnjih poslova.

Italijanski zvaničnik je rekao da će Italija ponuditi pobunjenicima samo "opremu za samoodbranu", kao što je dogovoreno na sastanku Međunarodne kontakt grupe o Libiji u Dohi prošlog mjeseca.

Bonus video: