Arheolog tvrdi da je pronašao ekser kojim je Isus zakucan za krst

Iz izraelskog arheološkog sekretarijata oglasili su se saopštenjem u kome su istakli da je Jakobovici veliki arheolog, ali da ipak smatraju da se ne radi o ekserima s Isusovog krsta
244 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 11:22h

Simka Jakobovici, arheolog iz Izraela, izjavio je nedavno da je pronašao ostatke eksera s krsta na kojem je prije 2.000 godina navodno razapet Isus Hrist.

Ovaj istraživač izjavio je da je eksere pronašao u pećini Armon Hanaciv u blizini Jerusalima.

Međutim, u arheološkim krugovima odbacuju tvrdnje da se radi o ekserima s Isusovog krsta, ukazujući da ne postoji dovoljno dokaza koji bi posvjedočili da je riječ o ekserima iz vremena u kome je živio Isus Hrist. Pritom se ukazuje da bi ekseri mogli poticati iz 15. vijeka.

Pažnju prvo privukli kovčezi

Iz izraelskog arheološkog sekretarijata oglasili su se saopštenjem u kome su istakli da je Jakobovici veliki arheolog i izvrstan snimatelj dokumentarnih filmova, ali su dodali da ipak smatraju da se ne radi o ekserima s Isusovog krsta, piše Jerusalem Post.

Jakobovici se prije nekoliko godina našao u centru svjetske medijske pažnje kada je sa poznatim filmskim rediteljem Dejvidom Kameronom snimio dokumentarac o otkriću nekoliko kovčega nađenih u blizini Jerusalima, koji su navodno pripadali Isusovoj porodici.

Jakobovicijevo novo otkriće okreće nas istraživanju švedskog stručnjaka Gunara Samuelsona o čemu su mediji izvijestili u junu 2010. godine.

Opis raspeća ne postoji u antičkoj literaturi

Ovaj naučnik i teolog tada je izjavio da nema nikakvih dokaza da su Rimljani prije 2.000 godina razapinjali svoje zatvorenike, te da Isus Hrist vjerovatno nije stradao od razapinjanja na krstu – jasno je da Samuelson pri tom ne dovodi u pitanje Isusa Hrista kao istorijsku ličnost.

Samuelson smatra da se legenda o razapinjanju Isusa Hrista isključivo zasniva na tradiciji hrišćanske crkve kao i na slikama i ilustracijama, a ne na antičkim tekstovima koji bi takve navode mogli da potkrijepe. On tvrdi da se Biblija pogrešno tumači, te da se nigdje u Novom zavjetu izričito ne pominje korišćenje eksera i raspeće.

Samuelson ukazuje da u Bibliji piše da je Isus prema Kalvariji nosio “staurus”, što može značiti i stub, a ne samo krst.

"Opis raspeća ne postoji u antičkoj literaturi. Izvori koji bi možda trebalo da pomognu oko razumijevanja tog događaja, zapravo ne govore ništa", kaže Samuelson.

Čitajte onako kako piše

Ovaj poznavalac biblijske problematike je svoju teoriju obrazložio u opsežnoj studiji, na osnovu proučavanja grčkih, rimskih i hebrejskih tekstova u kojima se govori o brojnim načinima kažnjavanja.

"Postojeći tekstovi ne opisuju da je Hrist vezan i prikovan za krst. To je srž problema. Ukoliko tragate za tekstovima u kojima se opisuje čin zakucavanja ljudi za krst nećete ih naći nigdje osim u Jevanđelju", kazao je Samuelson.

"Činjenica je da je nekada postojao čovjek Isus Hrist i to je dobro dokumentovano. Vjerujem da je on bio Sin Božji i nikako ne sugerišem vjernicima da prestanu vjerovati ili da počnu sumnjati u tekst Biblije. Ali savjetujem ljudima da počnu da čitaju onako kako piše, a ne onako kako bi željeli da piše u Bibliji , istakao je Samuelson.

Bonus video: