Bin Laden: Porodični čovjek sa tri žene, devetoro djece i kravom

Sin ga u knjizi opisao kao strogog oca koji nije dozvoljavao igračke, pumpice za djecu koja su patila od astme i koji ih je vodio pješice u pustinju bez vode, da bi ojačali.
285 pregleda 0 komentar(a)
Osama Bin Laden, Foto: Beta/AP
Osama Bin Laden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2011. 20:12h

Osama bin Laden, koji je u Abotabadu živio najmanje pet godina, nije bio samo lider terorističke mreže, već glava porodice koja se sastojala od najmanje pet žena i 20 ili više djece. Njihova budućnost, i u nekim slučajevima lojalnost njegovoj ideji, sada su obavijeni sumnjom.

Njegove tri supruge i čak devetoro djece – najmlađe je još beba – živjeli su u kompleksu 60 km od Islamabada, prema navodima pakistanskih obavještajnih službi.

Oficiri koje je kontaktirao britanski dnevnik „Gardijan“ sklopili su sliku o životu iza pet metara visokih zidova kompleksa. Namještaj je bio skroman, djeca su se školovala kod kuće, a na imanju su uzgajani zečevi, kokoške i krave.

Lokalne vlasti po odlasku Amerikanaca u kući našle još dvije žene koje su takođe identifikovane kao supruge lidera Al Kaide.

Bin Ladenova porodica je živjela na gornja dva sprata velike kuće u koju su upale američke specijalne snage. Nikad nisu napuštali imanje, a možda ni samu kuću. Kako je rekla Amal Ahmed al-Sadah, Bin Ladenova supruga Jemenka, koja je povrijeđena tokom američkog napada, ona nikad nije napuštala gornji dio trospratne kuće.

Jedan visoki zvaničnik glavne pakistanske špijunske agencije ISI, rekao je da su lokalne vlasti po odlasku Amerikanaca u kući našle još dvije žene koje su takođe identifikovane kao supruge lidera Al Kaide.

Žene i djeca zatečeni u kući nalaze se pod nadzorom palestinskih vlasti.

Skroman porodični život

Porodica Bin Laden je živjela u skromnim uslovima sa dva brata Pakistanca – Aršadom i Tarikom Kanom – i njihovim porodicama. Na snimcima se vide jefitini madraci, stari televizori i nema klima uređaja (nego centralno grijanje).

Od kada je sagrađena prije šest godina, kuća je nekoliko godina dograđivana. Nekoliko spavaćih soba ima sopstvenu kuhinju, kao i kupatilo, kako bi se omogućilo stanarima da žive nezavisno od ostalih ukućana. Čini se da je domaćinstvo nastojalo da živi što samostalnije.

Na imanju su takođe držali najmanje jednu kravu, nekoliko zečeva i oko 100 kokošaka u dvorištu

Iza kuće je bio povrtnjak o kojem su se, reklo bi se, dobro brinuli. Povremeno bi zvali komšiju Šamraiza, koji se bavi poljoprivredom, da posadi povrće, možda dva puta godišnje, rekao je njegov sin Muhamed Kasim.

Šamraiz je jedan od malog broja ljudi koji su se ikad našli unutar zidina kompleksa, ali nikad nije ušao u kuću. Planirali su da prošire aktivnost proizvodnje hrane, jer su nekoliko dana prije napada pozvali Šamraiza da pripremi veliko povezano imanje za sijanje žitarica.

Na imanju su takođe držali najmanje jednu kravu, nekoliko zečeva i oko 100 kokošaka u dvorištu.

Djeca se školovala kod kuće

Pakistanska braća su često išla u lokalne prodavnice, obično sa mlađom djecom, za koju su žitelji mislili da su njihova. Međutim, samo bi se pozdravili, nikad nisu bili voljni da ćaskaju.

Kupovali bi slatkiše i sokove za djecu u prodavnici na minut od kuće, dok su braća išla po velike zalihe u prodavnici niz put, a u pekari pored nje kupovali svježe ispečeni indijski hljeb naan.

Djeca nikad nisu išla u školu. Školovala su se kod kuće, na arapskom, u jednoj od prostorija na prvom spratu, koja je služila kao učionica, sudeći po tabli, flomasterima i udžbenicima koji su tamo pronađeni.

Na osnovu onoga što su zetekli pakistanski zvaničnici, reklo bi se da je ishrana bila jednostavna - urme, orašasti plodovi, puno jaja, maslinovo ulje i suvo meso.

Pet puta stajao na "ludi kamen"

Bin Laden se ženio najmanje pet puta. Njegova prva supruga, Sirijka, napustila ga je u Avganistanu nekoliko nedjelja prije napada 11. septembra i vratila se u svoju domovinu. Od druge se razveo početkom 1990-ih. Sadah, koja se udala za njega 2000, poklonjena mu je kada je imala 15 godina.

Dvije Saudijke je oženio 1980-ih godina. U konzervativnim djelovima Pakistana, držanje žena u strogoj izolaciji je uobičajeno. Dodatna pitanja o tome koliko su lokalne vlasti znale za Bin Ladenovu lokaciju nametnulo je prisustvo oznaka na kapijama kompleksa koje pokazuju da su dolazili popisivači. Popis stanovništva u Pakistanu je u toku.

Osim tijela pakistanske braće, koja su ubijena u napadu, Ameriknaci su uklonili i ostatke Bin Ladenovog sina Hamze, za kojeg se vjeruje da je imao 28 godina. Njegova majka je prva Bin Ladenova supruga. Nađeno je još jedno tijelo - moguće još jednog od 11 Bin Ladenovih sinova.

Članovi porodice u Abotabadu su davali zečeve djeci iz komšiluka.

Bivši saradnici i članovi porodice opisali su Bin Ladena kao dobrog oca i muža.

Abdurahman Hadr, koji je bio pritvoren u Avganistanu 2001, rekao je za djecu organizatora napada na SAD 11. septembra da su „normalna“. „Vole konje i njihov otac im je obećao da će im kupiti jednog ako nauče Kuran napamet,“ kazao je u jednom intervjuu. Prema nekim navodima, članovi porodice u Abotabadu su davali zečeve djeci iz komšiluka.

Međutim, Omar, četvrto dijete Bin Ladena i njegove prve žene, objavio je knjigu u kojoj je opisao strogog oca koji nije dozvoljavao igračke, pumpice za djecu koja su patila od astme i koji je vodio porodicu pješice u pustinju bez vode, da bi ojačali.

Prema riječima bivšeg tjelohranitelja Abu Džandala, koji je uhapšen 2001. pri pokušaju da pobjegne iz Avganistana, tri Bin Ladenove supruge su živjele srećno u istoj kući. Cijela porodica bi išla napolje zajedno, u konvoju automobila i minibusa.

Ostao bez nasljedstva

Nakon napada 11. septembra, Bin Laden je navodno poslao veći dio članova porodice van Avganistana. Iranske vlasti su pritvorile oko 20 članova porodice, koji tamo živi u kućnom pritvoru.

Tri žene i djeca su diplomatski i logistički problem za Pakistan. Nije jasno da li će ih Saudijska Arabija prihvatiti. Iako su postojale glasine da Bin Laden ima veliku ličnu imovinu, pakistanski zvaničnici su rekli američkoj agenciji Asošijetid pres da je ovaj 54-godišnjak bio „bez prebijene pare“. Određena suma novca – oko 500 dolara – nađena je ušivena u njegovoj odjeći.

Obavještajne službe su zaključile nakon napada 11. 09. da Bin Laden nema veliko bogatstvo i da ga je njegova velika porodica ostavila bez nasljedstva do sredine 1990-ih. Prema lokalnoj ili arapskoj tradiciji, o udovicama i djeci glave porodice se brinu bliski rođaci preminulog.

Nacionalnost djece je takođe nejasna s obzirom na to da je Osami 1994. oduzeto saudijsko državljanstvo

Međutim, to je malo vjerovatno s obzirom na neslogu između Bin Ladena i njegove porodice, jedne od najbogatijih poslovnih dinastija Saudijske Arabije.

Takođe se ne očekuje da Abdula, Bin Ladenov najstariji sin, preuzme njegovu ulogu. On je prekinuo odnose sa ocem prije više od deceniju i odbacio njegov ekstremizam i vjeruje se da vodi marketinšku agenciju u Džedi, u Saudijskoj Arabiji.

Bin Laden je imao 17 godina kada se prvi put oženio 15-godišnjom Sirijkom Nadžvom Ganem

Nacionalnost djece je takođe nejasna s obzirom na to da je Osami 1994. oduzeto saudijsko državljanstvo.

Bin Laden je imao 17 godina kada se prvi put oženio 15-godišnjom Sirijkom Nadžvom Ganem. Rodila mu je 10 od 20 ili više djece, ali ga je ostavila naposredno prije napada na SAD.

Najmanje dva sina – Hamza i Saad – su očigledno usvojili njegove radikalne stavove. Obojica su od malih nogu odgajani kao ekstremistički lideri.

Bin Laden je rekao u nekoliko intervjua da se nada da će i njegova ćerka Safija, za koju se vjeruje da sada ima 12 godina, uzeti oružje u ruke.

Nju drže pakistanske vlasti i rekla je da je vidjela kako joj je otac ubijen, kazali su zvaničnici ISI-ja.

Bonus video: