Jedan od lidera Al Kaide preživio američki napad u Jemenu

Jedan od najuticajnijih vođa Al Kaide, Anvar al-Avlaki, preživio je napad američke bespilotne letjelice na jugu Jemena, u kojem su ubijena dva člana te terorističke organizacije.
0 komentar(a)
Anvar Avlaki, Foto: Terroristplanet.com
Anvar Avlaki, Foto: Terroristplanet.com
Ažurirano: 07.05.2011. 12:41h

Jedan od najuticajnijih vođa Al Kaide, Anvar al-Avlaki, preživio je napad američke bespilotne letjelice na jugu Jemena, u kojem su ubijena dva člana te terorističke organizacije.

Avlaki, jemenski svještenik rođen u SAD-u, lider je Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, navela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si. Jemenske vlasti su saopštile da je projektil ispaljen iz američke bespilotne letjelice pogodio vozilo u provinciji Šabva i ubio dva brata, Musaida i Abdulaha Mubaraka, za koje se veruje da su bili komandanti srednjeg ranga terorističke grupe.

Prava meta napada je, prema izvještajima američkih medija, bio Avlaki. Pentagon je, međutim, odbio da to potvrdi. To je prvi američki napad izveden u Jemenu od maja 2010. godine, kada je greškom ubijen izaslanik predsjednika te zemlje Alija Abdulaha Saleha.

Napad je izveden nekoliko dana pošto je vođa Al Kaide Osama bin Laden ubijen u napadu američkih specijalnih snaga u Pakistanu. Prema pisanju dnevnika "Vol strit džornal", na Avlakija su u četvrtak izvedena bar dva napada. Prvi, kada su na vozilo kojim je putovao ispaljene tri rakete, koje su ga promašile. Potom je zamijenio vozilo s braćom Mubarak i oni su stradali u narednom napadu.

Vlasti u Sani su u septembru saopštile da su napadi američkim letelicama suspendovani. Vašington smatra jemenski ogranak Al Kaide najaktivnijom terorističkom ćelijom na svijetu. Grupa, navodno, broji oko 300 boraca, a uporište joj je u jemenskim planinama, koja nisu pod kontrolom centralne vlasti.

Neki analitičari smatraju Avlakija najvećom prijetnjom, posle Bin Ladena. Prema podacima američkih službi, Avlaki je učestvovao u regrutovanju Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba, optuženog za pokušaj obaranja američkog aviona 25. decembra 2009. godine.

Američki vojni psihijatar Madž Nidal Hasan, koji je optužen za ubistvo 13 vojnika u pucnjavi u bazi Fort Hud 2009, navodno je tražio vjerski savet od Avlakija i slušao njegove propovijedi u američkoj državi Virdžiniji 2001. godine.

Bonus video: