Talibani: Smrt bin Ladena osnažiće pobunu u Avganistanu

Avganistanski talibani potvrdili su da je Osama bin Laden ubijen, ističući da će njegova smrt samo osnažiti njihovu borbu protiv "okupatora" Avganistana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 10:35h

"Primili smo vijest o mučeništvu Šeika Abu Abdulaha Osame bin Ladena, neka ga Alah blagoslovi, u iznenadnom napadu agresorskih američkih snaga", navodi se u saopštenju poslatom putem elektronske pošte, javio je Rojters.

"Islamski emirat Avganistan smatra da će mučeništvo Šeika Osame dati novu snagu džihadu protiv okupatora", upozorili su talibani.

Avganistanski talibani pružali su utočište Bin Ladenu na jugu zemlje do zbacivanja njihovog režima nakon napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, čiji je donedavni vođa Al Kaide bio idejni tvorac. Bin Laden i talibansko vođstvo, predvođeno Mulom Mohamadom Omarom, pobjeglo je nakon toga u susjedni Pakistan.

Al Kaida je juče izdala saopštenje u kojem je potvrdila da su američke specijalne snage ubile njenog vođu u Pakistanu u noći između nedjelje i ponedeljka. Ova teroristička organizacija se zavjetovala da će se osvetiti za ubistvo Bin Ladena i pozvala je sve muslimane u Pakistanu da ustanu protiv svojih lidera i Amerikanaca.

Bin Laden u Pakistanu živio možda više od sedam godina

Istaknuti pakistanski zvaničnici saopštili su danas da postoji mogućnost da je Osama bin Laden u Pakistanu živio više od sedam godina, što bi moglo dodatno da pogorša odnose Islamabada sa Vašingtonom.

Jedna od Bin Ladenovih udovica Amal Ahmed Abdulfatah rekla je da je najtraženiji čovijek na svijetu u jednom pakistanskom selu proveo dvije i po godine, a da je prije skoro šest godina došao u Abotabat gdje je ubijen.

"Amal je rekla istražiteljima da su u jednom selu u okrugu Haripur živeli dvije i po godine, a da su se nakon toga preselili u Abotabad krajem 2005. godine", rekao je jedan neimenovani bezbjednosni zvaničnik za Rojters.

Abdulfatah se, zajedno sa još dvije Bin Ladenove udovice i nekoliko djece, nalazi među 15 ili 16 osoba koje su privele pakistanske vlasti nakon što su u ponedeljak pripadnici američke specijalne jedinice u kući u Abotabadu ubili vođu Al Kaide.

Pakistan je pod velikim pritiskom da objasni kako je Bin Laden mogao toliko godina da neopaženo živi na samo nekoliko sati od centralnog štaba obavještajne službe u prestonici Islamabadu. Pakistanske vlasti su odbacile optužbe da su imale veze sa Bin Ladenom, ističući da ulažu velike napore u američkom ratu protiv terorizma, koji je počeo nakon napada koje su pristalice ubijenog vođe Al Kaide izvele u SAD 11. septembra 2001. godine.

Bonus video: