Obama odlikovao tim koji je ubio Bin Ladena

Američki predsjednik odlikovao je pripadnike američke specijalne jedinice koji su ubili Bin Ladena i obećao da će SAD na kraju poraziti Al Kaidu sada kada su joj "odsjekle glavu".
0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta
Obama, Foto: Beta
Ažurirano: 07.05.2011. 07:59h

"Ovo je za mene prilika da kažem u ime svih Amerikanaca i ljudi širom svijeta, posao je dobro obavljen", kazao je Obama o akciji tzv. "mornaričkih foka", čiji su pripadnici u noći između nedjelje i ponedeljka tajno upale u kuću u Pakistanu u kojoj se skrivao 10 godina traženi vođa terorističke mreže i ubile ga.

"Ovi Amerikanci zaslužuju pohvalu za jednu od najboljih obavještajnih i vojnih operacija u istoriji naše zemlje", rekao je Obama u vojnoj bazi Fort Kembel, u državi Kentaki, koju je posjetio zajedno sa potpredsjednikom Džozefom Bajdenom, javio je AFP.

"Odsjekli smo im glavu i na kraju ćemo ih poraziti", poručio je on.

Jedan neimenovani zvaničnik je kazao da su pripadnici jedinice koja je izvela misiju u Pakistanu odlikovani najvišim priznanjem za izuzetne zasluge. Zvaničnici nijesu iznijeli detalje o ovoj jedinici, ali su kazali da se Barak Obama sastao sa pripadnicima 160. vazduhoplovnog puka za specijalne operacije i Pete specijalne jedinice u Kentakiju.

Smatra se da komandosi zaslužni za ubistvo Bin Ladena pripadaju čuvenom odredu poznatom kao "Tim šest", elitnoj jedinici iz redova američkih "foka".

Bonus video: