Al Kaida web saopštenjem potvrdila da je bin Laden mrtav

“Ostaćemo, ako je volja Božija, prokletstvo koje progoni Amerikance i njihove agente, i prati ih u njihovim zemljama i van njih”.
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2011. 14:12h

Al Kaida je potvrdila da je Osaam Bin Laden mrtav, istovremeno zaprijetivši odmazdom, uz tvrdnju da će se “sreća Amerike pretvoriti u tugu”.

Potvrda je objavljena u vidu internet saopštenja, postavljenog na sajtove militantnih islamista i potpisanog sa “generalno rukovodstvo” Al-Kaide. To saopštenje otvara ovoj terorističkoj organizaciji put da naimenuje Bin Ladenovog nasljednika, a njegov zamjenik Ajman al-Zavahiri sada je najistaknutija ličnost u grupi i vrlo vjerovatan kandidat za položaj koj je Bin Laden zauzimao.

Saopštenje je datirano 3. maja, i prvo je koje je ova teroristička organizacija objavila od kako su Bin Ladena u ponedjeljak ubili američki komandosi.

Autentičnost saopštenja nije mogla da bude nezavisno potvrđena, ali je izvjesno da je objavljeno na sajtovima na koje Al-Kaida tradicionalno postavlja svoje poruke.

“Naglašavamo da je krv svetog ratnika, šeika Osame bin Ladena, neka je od Boga blagosloven, dragocjena nama i svim muslimanima i da neće biti prolivena uzalud”, kaže se u saopštenju.

“Ostaćemo, ako je volja Božija, prokletstvo koje progoni Amerikance i njihove agente, i prati ih u njihovim zemljama i van njih”.

“Uskoro će se, ako je volja Božija, njihova sreća pretvoriti u tugu, a njihova krv će se izmiješati sa suzama” kaže se dalje.

Al Kaida u saopštenju poziva narod Pakistana, “gdje je Šeik Osama ubijen“, da se pobuni protiv svojih vođa i najavljuje da će uskoro biti objavljena audio poruka koju je Bin Laden snimio nedjelju dana prije svoje smrti.

Bin Laden i drugi militantni islamisti koristili su internet da bi poslali poruku svojim sljedbenicima i prije i nakon 11. septembra, 2001, u napadu na Sjedinjene Države.

Bonus video: