Jedna od žena Bin Ladena kazala da ona i suprug pet godina nijesu izlazili iz sobe

Pakistanski obavještajci kažu da Bin Laden u trenutku napada nije bio naoružan i da na bilo koji način nije prijetio američkim vojnicima.
0 komentar(a)
Osama kuća, Foto: Rojters
Osama kuća, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.05.2011. 09:43h

Supruga ubijenog vođe terorističke organizacije Al Kaida Osame bin Ladena, Amal al Sadah rekla je da je sa suprugom provela pet godina u sobi u kojoj je ubijen, a iz koje nikada nisu izašli.

CNN je objavio da Amal al Sadah ima 29 godina, rodom je iz Jemena i da je najmlađa od žena ubijenog Bin Ladena.

Prema pisanju "Dejli mejla", koji se poziva na izjave pakistanskih obavještajaca, navodi se da Bin Laden u trenutku napada nije bio naoružan, kao i da na bilo koji način nije prijetio američkim vojnicima.

Jedna od rijetko dostupnih fotografija Amal al Sadah

Obavještajci su, kako se navodi, tražili da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da iznose podatke u javnost.

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame do sada je objavila nekoliko podataka o akciji, kako je prenio Rojters, moguće je da će i posljednja verzija biti izmijenjena.

Hronologija upada u vilu u koju se krio Bin Laden

Agencije su dale i hronologiju događaja o upadu američkih elitnih jedinica u Bin Ladenovo skrovište u Abotabadu.

Specijalci su poslije iskrcavanja iz helikoptera prvo krenuli na gostinjsku kuću, jedno od dva zdanja unutar Bin Ladenovog utvrđenog skrovišta. Tamo su naišči na neprijateljsku vatru i likvidirali muškarca koji je pucao. Ispostavilo se kasnije da je to bio Abu Ahmed Al Kuvajti, Al-Kaidin kurir čije su aktivnosti godinama pratile američke obavještajne službe i koji ih je doveo do Bin Ladena.

Nakon toga, elitne snage krenule su prema glavnoj rezidenciji u utvrđenom kompleksu. Kad su ušli u kuću vidjeli su muškarca sa rukama iza leđa. Strahujući da bi iza leđa mogao da drži oružje, komandosi su ga ubili. To je bio Al Kuvajtijev brat, navodni kurir Al Kaide. Ispostavilo se da u rukama nije držao oružje.

Zatim su specijalci počeli da se penu stepenicama na gornje spratove. Na stepeništu su naletjeli na muškarca i odmah ga ubili. To je bio Bin Ladenov sin, koji takođe nije imao oružje. Tada su primjetili četvrtog muškarca, Bin Ladena, kako glavom proviruje kroz vrata ili kroz balkon sa gornjeg sprata. Pošto su američke snage zapucale povukao se u sobu iz koje je došao.

Kada su specijalci došli do te sobe na najvišem spratu na njih je nasrnula žena, za koju se sada vjeruje da je Bin Ladenova supruga.

Ona je ranjena u nogu i odgurnuta u stranu. Nije poznato šta je Bin Laden uradio i kakva mu je bila reakcija kada je vidio da Amerikanci ulaze u sobu i pucaju u ženu. Izvori bliski izvještaju navode da vojnici nisu ni čekali neku reakciju i da su odmah pucali i ubili Bin Ladena.

Bonus video: