Komandosi do Bin Ladena došli nevidljivim helikopterima

Američki komandosi koji su ubili lidera Al kaide stigli su do njegove kuće stelt-helikopterima, o kojima američka vlada nije nikada javno govorila, piše "Njujork tajms".
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Beta
Osama bin Laden, Foto: Beta
Ažurirano: 06.05.2011. 09:18h

Jedan takav helikopter koji je bio oštećen prilikom slijetanja, uništili su sami komandosi, ali fotografije i dio repa pokazuju da se radi o modifikacijama čiji je cilj da se priguši buka i smanji mogućnost da ih registruje radar.

Stelt tehnologija, slična onoj korišćenoj na avionima, objašnjava kako su mogli neprimjećeni da prođu pored pakistanske protivvazdušne odbrane i stignu u Abotabad, 50 km sjeverno od prijestonice Islamabada. Korišćenje takvih letjelica pokazuje koliko je američkoj vladi bilo stalo da dođe do Bin Ladena bez znanja Pakistanaca, ocjenjuje njujorški dnevnik.

Šef CIA Leon Paneta izjavio je da su u akciji bili angažovani helikopteri "blek hok", ali analitičari i ljudi iz industrije kažu da je zadnji dio, koji je ostao cio u Pakistanu, ne liči na rep takvog tipa helikoptera. Vjerovatno se radi o modifikovanoj verziji te letjelice, koja je obuhvatila neke odlike planiranih stelt-helikoptera, od kojih je Pentagon odustao 2004., navodi "Njujork tajms".

Neki kongresmeni koji su obaviješteni o detaljima operacije u Pakistanu kažu da oštećeni helipkopter nije imao kvar, kako je prvobitno javljeno, već da je bio zahvaćen vazdušnim vrtlogom, izazvanim visokom temperaturom u zidu viših dijelova letjelice, koji je blokirao rotor elise. Rezutat toga je da je helikopter izgubio snagu uzleta nad Bin Ladenovim dvorištem, pa je morao da se prisilno spusti, udarivši pritom repom u zid.

Nije poznato da li su specijalne snage koristile stelt-helikoptere i u ranijim akcijama u Avganistanu, Iraku ili u plemenskim oblastima Pakistana. Nagoveštaji korišćenja stelt tehnologije na helikopterima, međutim, sugerišu njeno širenje, piše "Njujork tajms".

Neki analitičari kažu da je CIA možda takođe koristila stelt-bespilotne letelice da bi prikupila informacije prije akcije protiv Bin Ladena, a možda i da bi nadgledala operaciju. Pentagon je 2009. godine objavio da u Avganistanu testira takvu letjelicu RQ-170 Sentinel, ali od onda je javno nije pomenuo, primjećuje list.

Bonus video: