Osama bin Laden pušio travu, pio Pepsi, i podržavao obrazovanje žena?

Bin Laden je posljednjih godina patio od problema sa bubrezima, koji mogu biti olakšani uzimanjem marihuane.
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 20:26h

Visoke stabljike biljke marihuane nađeni su na samo nekoliko metara od kuće u kojoj je ubijen lider Al Kaide, Osama bin Laden.

Stotine cvjetova egzotične biljke tu su cvjetale godinama, u dvorištu Osaminog skrovišta u Abotanadu, u Pakistanu.

Uprkos tome što je nedaleko odatle akademija za obuku vojske, ilegalni usjevi su ostali neotkriveni.

Nakon vijesti o smrti bin Ladena, na imanje su nagrnule stotine, pored kojih i novinar CNN-a, koji je primijetio biljke kako rastu u podnožju ograde visoke pet metara.

Nik Robertson je pozvao kamermana kako bi napravio i video zapis o tome kako na bin Ladenovom imanju, uz kupus i krompir, raste i marihuana. To otkriće je otvorilo pitanje da li je bin Laden bio uživalac.

Bin Laden je posljednjih godina patio od problema sa bubrezima, koji mogu biti olakšani uzimanjem marihuane.

Vremenski uslovi koji vladaju u sjeverozapadnom dijelu Pakistana su idealni za uzgoj ove biljke.

Pakistan sa oko 4 milijarde američkih dolara godišnje učestvuje u svjetskom tržištu trgovine drogom, mada je u toj zemlji opijum popularniji od kanabisa.

Osim ideje da je bin Laden možda pušio travu, novinari su o njegovom životu saznali kroz razgovore sa lokalnim stanovništvom.

U jednoj obližnjoj trgovini nađene su i velike zalihe Pepsija i Coca Cole, američkih brendova, koji su oslikavali komercijalizaciju Zapada, koju je bin Laden, kako je tvrdio, prezirao.

Dvojica slugu, koji su sebe zvali Akbar i Rašid Kan, išli su svakog dana u nabavku, do radnje u regionu na granici sa Avganistanom.

Anjum Kaisar (27) koji radi nedaleko odatle, kaže da bin Ladenovi ljud nikada nisu išli pješke, i da su uvijek dolazili Pajerom ili malim Suzuki kombijem, te da su uvijek kupovali hrane dovoljno za 10 ljudi.

On kaže da ne zna ko je sve živio sa bin Ladenom u kući.

“Bio sam radoznao zašto kupuju toliko hrane, ali nisam želi da budem nepristojan i da zapitkujem”, kazao je on.

Otvoren za obrazovanje žena

Nik Robertson je na zidu van bin Ladenovog imanja otkrio i jedan grafit, na kojem je web adresa škole za obrazovanje djevojaka.

"Osama bin Laden je osporavao edukaciju žena, njegov pogled na islam je osporavao mogućnost ženama za napredak u životu, a pogledajte ovaj zid van njegovog skrovišta. To je poziv na obrazovanje", kaže Robertson.

Bonus video: