Kubancima "tanja" kafa

Kubancima će jutranja kafa od danas biti gorča i slabija jer se komunistička zemlja, u cilju štednje, vratila na mješavinu kafe i prženog graška.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 10:42h

Mješavina je počela da se isporučuje za domaću potrošnju, saopštilo je ministarstrvo za unutrašnju trgovinu. Promjena neće pogoditi kafu za izvoz i onu koja se prodaje u restoranima za turiste.

Istovremeno, vlasti su ukinule mjesečno snabdijevanje kafe za Kubance mlađe od šest godina. Do sada, kafa je bila dijeljena po broju članova domaćinstva.

Predsjednik Raul Kastro je najavio mjeru u decembru kada je objavio da Kuba troši 47 miliona dolara godišnje na uvoz kafe.

Kao rum i cigare, kafa je cijenjeni proizvod na Kubi. Početkom šezdesetih godina, godišnja produkcija distizala je 60.000 tona i Kuba je bila veliki izvoznik.

Ali, prošlog mjeseca državno preduzeće Kubakafe (Cubacafe) saopštilo je da su "mršavi prinosi ispod godišnje potražnje od 18.000 tona zrna kafe, mada je vlada uložila 9,5 miliona dolara za modernizaciju proizvodnje u posljednih pet godina."

Kafa sa graškom nije strana Kubancima gdje je dugo bila jedina dostupna. Kada su 2005. godine počeli da dobijaju čistu kafu, neki su se žalili da ima čudan ukus.

Bonus video: