Pakistanski predsjednik demantuje da su štitili Bin Ladena

Zardari je naveo i da pakistanske snage nijesu učestvovale u operaciji u kojoj je Bin Laden ubijen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 08:27h

Predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari demantovao je mogućnost da su bezbjednosne snage njegove zemlje štitile Osamu bin Ladena prije nego što su ga pronašle i ubile američke snage i istakao da je njihova saradnja sa SAD pomogla da se vođa Al Kaide pronađe.

Zardari je, međutim, naveo i da pakistanske snage nijesu učestvovale u operaciji u kojoj je Bin Laden ubijen.

Zardari je iznio ove reakcije u uvodniku u američkom listu Vašington post.

Bin Laden je ubijen u velikoj kući blizu vojne akademije u Abotabadu, gradu blizu Islamabada a ne u udaljenoj pograničnoj oblasti gdje su mnogi vjerovalli da se sakrio. Ta činjenica je viđena kao znak moguće saradnje moćnih pakistanskih bezbjednosnih snaga sa traženim vođom Al Kaide, navodi agencija AP.

"Iako događaji od nedelje nijesu bili rezultat zajedničke akcije, decenija saradnje i partnerstva između SAD i Pakistana doveli su do eliminacije Osame bin Ladena, čovjeka koji je bio sinonim za stalnu prijetnju civilizovanom svijetu", naveo je Zardari u uvodniku u Vašington postu.

On je rekao i da Pakistanci imaju određeno zadovoljstvo u saznanju da su identifikovali kurira Bin Ladena koji je konačno doveo do njegovog pronalaženja.

Zardari je rekao da su neki američki mediji nagovijestili da Pakistan nema vitalnosti u borbi protiv terorizma ili, još gore, da su čak štitili teroriste koje su navodno tražili.

"Takve neosnovane spekulacije su možda uzbudljive za agencijske vijesti ali ne odslikavaju činjenice", napisao je Zardari.

Zardari je rekao da su neki američki mediji nagovijestili da Pakistan nema vitalnosti u borbi protiv terorizma ili, još gore, da su čak štitili teroriste koje su navodno tražili.

Pakistanski predsjednik nije, kako ocjenjuje Frans pres, dao objašnjenje za to kako je Bin Laden uspio godinama da živi u gusto naseljenom mjestu kao što je Abotabad, pored pakistanskih generala u penziji i nedaleko od pakistanske prijestonice Islamabada.

"Nije bio nigdje gdje smo sumnjali da jeste, ali sada je otišao", navodi Zardari u svom članku.

Pakistanski ambasador u SAD objavio je ranije da će Islamabad pokrenutu opsežnju istragu o propustima obavještajnih službi u potrazi za Bin Ladenom, koga su ubili pripadnici američke specijalne jedinice "foke".

Savjet bezbjednosti pozdravio ubistvo Bin Ladena

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozdravio je to što Osama bin Laden više neće biti u mogućnosti da nekom naudi i istakao da ta vijest predstavlja "suštinski napredak" u borbi protiv terorizma.

U saopštenju predsjednika Savjeta bezbjednosti, francuskog ambasadora Žerara Aroa, Savjet pozdravlja vijest koja je stigla 1. maja da šef Al Kaide Osama bin Laden više nikad neće biti u mogućnosti da sprovodi terorističke napade i da koristi islam da bi opravdao svoja ubistva.

Britanska i francuska štampa o smrti Bin Ladena

Smrt Osame bin Ladena u Pakistanu treba shvatiti kao kapitalni preokret u borbi protiv terorizma, piše danas britanska štampa dok francuski listovi upozoravaju da to ne znači automatski da je prijetnja od terorizma potpuno uklonjena.

Britanski list desnog centra Telegraf piše da je "taj čovjek, više nego iko drugi, počeo 21. vek decenijom terorizma" i dodaje da je "njegova smrt jedan ogroman psihološki šok za one koji žele da nam naude".

Gardijan (Guardian) piše da je "Al Kaida sada izgubila privlačnost koju je jedno vrijeme imala kod antiimperijalista".

Ričard Kemp, nekadašnji komandant britanskih snaga u Avganistanu kaže za dnevnik Tajms (Times) da američka operacija hvatanja Bin Ladena predstavlja ono što bi bivši britanski premijer Vinston Čerčil nazvao "ključni" trenutak ili "kapitalni preokret" u borbi protiv terorizma.

Tabloidi Dejli Mejli (Daily Mail) i San (Sun) koriste oštrije izraze za ubijenog vođu Al Kaide. "Metak u glavu je sve što zaslužuje ta kukavica", piše Dejli Mejl dok San navodi kako "Bin Laden nije živeo siromašnim životom koji je tražio od svojih pristalica. To dvolično đubre živjelo je u luksuzu u svom konfornom utvrđenju", navodi ovaj list.

Francuski list Mond (Le Monde) navodi da je Bin Laden umro "u trenutku kada je kapacitet za mobilizaciju i obuku (radikalnih) islamista u opadanju" ali dodaje da "to ne znači da neće više biti napada".

Figaro opisuje vođu Al Kaide kao "monstruoznu ikonu multinacionalne franšize terorizma" i ocjenjuje da bi trebalo biti vrlo naivan i vjerovati da njegova smrt otvara put svijetu bez terorizma.

"Ali ipak ima trenutaka kada strah može da promijeni strane", navodi Figaro.

Mnogi francuski listovi osvrnuli su se na narodne pobune u arapskom svijetu koje su rukovođene željom za demokratijom a ne radikalnim islamom.

List Tribjun (Tribune) navodi da će likvidacija Bin Ladena stimulisati fanatike u svojim "krvavim akcijama destabilizacije" i da je to još jedan razlog zašto Amerika i Zapad treba da pomognu novim arapskim demokratijama.

Kroa (La Croix) navodi da koliko god da je simbolična, smrt vođe Al Kaide predstavlja samo "jednu etapu" i takođe poziva da se pomogne mladim snagama u muslimansko-arapskom svijetu koje traže nove puteve da razviju svoje zemlje i uspostave demorkatiju.

Lis Eko (Les Echos) podsjeća da se smrt vođe Al Kaide dogodila u posebnom trenutku u istoriji arapskog svijeta, "gdje antizapadni usklici terorističkovg vođe nijesu pokrenuli narod, nego jednostavno volja za slobodom".

"Njegova smrt je smrt jednog lica terorizma. Ima i drugih, koji su i dalje aktivni i koji će imati srca da se za njega svete", piše list Liberasion (Liberation).

Frans Suar (France-Soir) ocjenjuje da je Bin Ladenova smrt zadala "užasan psihološki udarac međunarodnom terorizmu islamista" i da je "skoro uvijek u istoriji svijeta smrt harizmatičnog vođe prethodila i dovodila do rasturanja i demoralizacije trupa".

Galerija

Bonus video: