Konzervativci pobijedili na izborima u Kanadi

Vladajuća Konzervativna partija i njen lider Stiven Harper nadmoćno su pobijedili na vanrednim izborima u Kanadi osvojivši apsolutnu parlamentarnu većinu.
0 komentar(a)
Stiven Harper, Foto: Weaselzippers.us
Stiven Harper, Foto: Weaselzippers.us
Ažurirano: 03.05.2011. 07:48h

U novom, 41. sazivu donjeg doma parlamenta od 308 mjesta konzervativci će imati 166 poslanika, Nova demokratska partija 103, Liberali 34, Kvebečki blok četiri i Zelena stranka jednog poslanika.U odnosu na izbore prije nepune tri godine konzervativci imaju 13, Nove demokrate čak 66 poslanika više, dok su Liberali i Kvebečki blok izgubili po čak 44 mjesta.Od 34 miliona stanovnika Kanade pravo glasa imalo je 24 miliona državljana, a glasalo je manje od 14 miliona, odnosno oko 60 odsto.Istorijsko iznenađenje, međutim, priredila je Nova demokratska partija (NDP) predvođena Džekom Lejtonom osvojivši drugo mjesto. Nove demokrate će prvi put od osnivanja Kanade 1867. godine biti glavna opoziciona stranka.Katastrofalan poraz doživjela je jedna od dvije najjače partije koja se sa Konzervativcima smjenjivala na vlasti tokom čitave kanadske istorije - Liberalna stranka. Liberali ne samo da su izgubili izbore i status glavne opozicije nego njihov lider Majkl Ignjatijev nije čak izabran ni za poslanika.Slično se dogodilo i separatističkom Kvebečkom bloku koji je izborno-rezultatski gotovo cio Kvebek ustupio Novim demokratama, a lider Bloka Žil Dusep takođe je izgubio poslaničko mjesto.Pobjedom u svojoj izbornoj jedinici mali, ali takođe istorijski uspeh ostvarila je i liderka Zelene stranke Elizabet Mej jer su Zeleni prvi put ušli u kanadski parlament.

Ishodom trećih izbora u prethodnih pet godina Kanada se, poslije dvije manjinske (konzervativne) vlade s jedne strane vratila stabilnom, većinskom načinu vladanja. S druge strane, Kanada će prvi put u tri različita vijeka imati jaku ljevičarsku (NDP) opoziciju kao alternativu tradicionalnom i do skora moćnom centru (Liberalima). Konzervativci su poslije 13-godišnje vladavine liberala došli na vlast u januaru 2006. i iznova pobijedili i na izborima 2008. godine. Uz podršku opozicije, Harperova manjinska vlada do skora je vladala pet godina, i kao manjinska najduže u istoriji Kanade.

Prioritet konzervativaca je nastavak antirecesione ekonomske politike, smanjivanje budžetskog deficita koji su sami napravili kao i smanjivanje stope nezaposlenosti koja je u martu ove godine iznosila 7,7 odsto.

Bonus video: