Islam se protivi sahranjivanju u moru

"Amerikanci žele da nas ponize ovakvom sahranom i mislim da to nije u interesu američke administracije", izjavio je Omar Bakri Muhmmad, radikalni sveštenik iz Libana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 20:26h

Islam se protivi sahranjivanju u moru, izjavio je u Mahmud Azab, portparol univerziteta Al-Azhara, vrhovne muslimanske sunitske vlasti.

"Ako je istina da je tijelo Osame bin Ladena bačeno u more, onda je islam potpuno protiv toga", rekao je Azab, savjetnik velikog imama Al-Azhara šeika Ahmeda al Tajeba, za AFP.

Azab je rekao da "svako tijelo, onoga ko je ubijen ili ko je umro prirodnom smrću, mora biti poštovano".

"Tijela vjernika i nevjernika, muslimana i hršćana, moraju biti poštovana", rekao je Azab i naglasio da Al-Tajeb treba da izda zvanično saopštenje o tome.

"Islam prihvata isključivo sahrane", osim ako je to nemoguće, kao na primjer u slučaju da se neko utopio, objasnio je Azab.

Univerzitet Al-Azhar, koji se nalazi u Kairu, najprestižniji je centar vjerskog učenja u sunitskom muslimanskom svijetu.

Muslimanski velikodostojnici su izjavili, prenosi AP, da Bin Ladenova sahrana u moru predstavlja kršenje islamske tradicije, što može dovesti do poziva na osvetu i na napade na američke ciljeve.

Veliki broj islamskih sveštenika smatra da se radi o ponižavanju muslimanske tradicije koja omogućava sahranjivanje u moru jedino ako je neko umro na nekom brodu.

"Amerikanci žele da nas ponize ovakvom sahranom i mislim da to nije u interesu američke administracije", izjavio je Omar Bakri Muhmmad, radikalni sveštenik iz Libana.

Američki mediji su prenijeli, pozivajući se na izjave zvaničnika u Vašingtonu, da je tijelo Osame bin Ladena sahranjeno u moru, uz poštovanje islamskih običaja jer se željelo po svaku cijenu izbjeći da Bin Ladenov grob postane mjesto hodočašća.

Da bi to izbjegli, Amerikanci su odlučili njegovo tijelo predati moru uz, kako javljaju mediji, poštovanje svih vjerskih obaveza.

Prema islamskoj tradiciji, tijelo peru muslimani, omotavaju u bijelo platno i sahranjuju što je prije moguće, najčešće do sledeće molitve, mada sahrana može biti odgođena pod posebnim okolnostima.

Bonus video: