Rezultati DNK analize: Vjerovatnoća da je Osama bin Laden mrtav 99,9 odsto

Uzorci Bin Ladenove DNK su poslati u Sjedinjene Države, gdje je u toku zvanična, detaljnija DNK analiza
0 komentar(a)
Osama bin Laden, ubistvo, Foto: Beta/AP
Osama bin Laden, ubistvo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2011. 16:05h

Dvojica zvaničnika administracije američkog predsjednika Baraka Obame rekli su agenciji Associated press (AP) da je DNK analiza sa 99,9 odsto vjerovatnoće potvrdila da je Osama bin Laden mrtav.

Neimenovani zvaničnici nisu željeli da kažu gdje je ili kako izvedeno testiranje, ali su naglasili da je predsjednik Obama imao dovoljno povjerenja u rezultate da Americi u nedjelju uveče objavi vijest o smrti njenog najvećeg neprijatelja.

Američka TV stanica ABC News je prethodnom objavila da je preliminarna DNK analiza koju su stručnjaci američke vojske sproveli u Avganistanu potvrdila da je muškarac koji je ubijen u nedjelju ujutro u pakistanskom gradu Abotabadu Osama bin Laden.

ABC je prenio da su američki vojnici poslije pucnjave u Abotabadu helikopterom odnijeli Bin Ladenovo tijelo u Avganistan, gdje su potvrdili njegov identitet. Bin Ladenova DNK je upoređena sa DNK dobijenom od njegove sestre koja je umrla od raka na mozgu u Bostonu. Njen mozak je bio sačuvan kako bi se jednog dana uzeli uzorci za poređenje i identifikaciju.

Uzorci Bin Ladenove DNK su zatim poslati u Sjedinjene Države, gdje je u toku zvanična, detaljnija DNK analiza. Očekuje se da će rezultati biti gotovi za dan-dva i da će potvrditi rezultat preliminarnih testova.

Bonus video: