SAD: Ubijen Osama bin Laden

Zvaničnici u Pešavaru izjavili su da su zajedničku operaciju izveli Centralna obavještajna agencija (CIA) i pakistanske bezbjednosne službe.
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 07:01h

Rezultati DNK analize: Vjerovatnoća da je Osama bin Laden mrtav 99,9 odsto >>>

Lukšić: Ubistvo Bin Ladena uspjeh u borbi protiv terorizma >>>

EU: Značajan rezultat borbe protiv terorizma >>>

Moskva:Ubistvo Bin Ladena veliki uspjeh SAD>>>

Predsjednik Avganistana smatra da se rat vodi na pogrešnoj adresi >>>

Interpol upozorava na opasnost povišenog stepena terorizma >>>

Britanske vlasti naredile svojim ambasadama širom svijeta da pojačaju mjere bezbjednosti >>>

Najtraženiji terorista na svijetu, vođa Al kaide Osama bin Laden, ubijen je u u Pakistanu.

U neuobičajenom obraćanju naciji, američki predsjednik Barak Obama objavio je rano jutros po srednjeevropskom vremenu da je mala grupa Amerikanaca ubila Bin Ladena u jednom objektu u Pakistanu i došla u posjed njegovog tijela.

Pakistanski zvaničnici saopštili su da je Bin Laden ubijen u napadu četiri helikoptera u kvartu Bilal u Abotabadu, gradu koji se nalazi 100 kilometara sjeveroistočno od Islamabada.

Eksperti su već uradili DNK test čiji će rezultati biti poznati u narednih nekoliko dana, piše britanski Dejli mejl.

Lider Al Kaide sahranjen u moru

Ubijeni lider terorističke organizacije Al Kaide Osama bin Laden sahranjen je u moru, izjavio je danas jedan američki zvaničnik.

Nakon što je Bin Laden ubijen u akciji američkih vojnika u Pakistanu, zvaničnici SAD izjavili su da će tijelo biti sahranjeno u skladu s muslimanskom tradicijom i praksom.Muslimanska tradicija nalaže da se tijelo sahrani u narednih 24 sata od trenutka smrti, rekao je američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, i dodao da je bilo teško pronaći zemlju koja bi prihvatila posmrtne ostatke Osame bin Ladena zbog čega su SAD odlučile da ga sahrane u moru.Zvaničnik nije otkrio lokaciju gdje je Bin Ladenovo tijelo spušteno u more.

Najznačajniji uspjeh u borbi protiv Al Kaide

Zvaničnici u Pešavaru izjavili su da su zajedničku operaciju izveli Centralna obavještajna agencija (CIA) i pakistanske bezbjednosne službe.

Mediji prenose i da je Bin Laden živio u relativno luksuznom dijelu grada, u blizini Islamabada.

Do ubistva Bin Ladena je došlo na temelju informacije koju su Amerikanci dobili u decembru prošle godine. Tada su Obami rekli da imaju "mogući trag" i nakon mjeseci posla obavještajaca otkriveno je da se Bin Laden skriva u Pakistanu. Nakon potvrde te informacije, Obama je prošle nedjelje dopustio operaciju u kojoj je Bin Ladena trebalo privesti pravdi. Obama je kazao da je "mali tim" Amerikanaca u nedjelju došao do Bin Ladena u Abotabadu.

"Nakon borbe su ubili Osamu bin Ladena", kazao je Obama. Nitko od Amerikanaca nije ubijen u akciji hvatanja Bin Ladena. Uz Bin Ladena su ubijena još tri muškarca, a za jednog se vjeruje da je njegov sin.

Porodicama i prijateljima poginulih u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, iza koga je stajao Bin Laden, američki predsjednik je poručio: “Pravda je izvršena”.

Obama je rekao da je u avgustu dobio obavještenje o mogućem tragu Bin Ladena, i da je on u međuvremenu lociran u objektu u Pakistanu.

“Prošle nedelje procenio sam da imamo dovoljno informacija da preduzmemo akciju i odobrio sam operaciju da se uhvati Osama bin Laden i privede pravdi. Danas je po mom naređenju izvedena ciljana operacija na taj objekat u Abotabadu”, rekao je predsjednik SAD.

Prema njegovim riječima, “mali tim Amerikanaca izveo je operaciju uz izuzetnu hrabrost i sposobnost” i niko nije povrijeđen.

"Vodili su računa da izbjegnu civilne žrtve. Poslije pucnjave, ubili su Bin Ladena i preuzeli njegovo tijelo", rekao je Obama.

“Mali tim Amerikanaca izveo je operaciju uz izuzetnu hrabrost i sposobnost” i niko nije povrijeđen.

"Njegov odlazak treba da pozdrave svi koji vjeruju u mir i dostojanstvo” rekao je Obama, i ocijenio da je smrt Bin Ladena dosad najznačajniji uspjeh u američkim naporima da porazi Al Kaidu.

Prema njegovim rečima, Bin Laden je bio 'lider i simbol" koji je nastavio da kuje zavjere protiv SAD, ali ipak njegova smrt "ne označava kraj naših napora".

"Nema sumnje da će Al Kaida nastaviti pokušaje da nas napadne. Moramo biti - i bićemo budni i kod kuće i u inostranstvu", dodao je američki predsjednik.

Al-Zavahri nasljednik?

Egipatski lekar Ajman al-Zavahri je najvjerovatniji nasljednik vođe Al Kaide. Zavahri je bio mozak operacija bin Ladena i njegove Al Kaide i najviše se pojavljivao u javnosti, često osuđujući SAD i njihove saveznika u video porukama, prenosi Rojters.

Zavahri je drugi, poslije Bin Ladena, na FBI listi najtraženijih terorista.

Bin Laden je bio 'lider i simbol" koji je nastavio da kuje zavjere protiv SAD, ali ipak njegova smrt "ne označava kraj američkih napora".

On je potvrdio da "SAD nisu i nikad neće biti u ratu sa islamom", rekavši da Bin Laden "nije bio islamski lider, već masovni ubica muslimana" i da je Al Kaida je ubila mnogo muslimana "u mnogim zemljama, uključujući našu".

Obama je, istovremeno, pozvao Amerikance da obnove osećaj jedinstva koji je postojao 11. septembra 2001. godine, kada je u samoubilačkim napadima operativaca Al Kaide koji su oteli putničke avione, u Njujorku i Vašingtonu poginulo skoro 3.000 ljudi.

Amerikanci slave

Po objavi vijesti o ubistvu Bin Ladena, ispred Bijele kuće okupile su se hiljade građana, sa američkim zastavama koji su klicali "Ju-es-ej" (USA) i pjevali američku himnu. Slične scene su se odmah mogle vidjeti širom američkih gradova - u Njujorku, na Tajms skveru, uobičajenom mjestu za skupove, ali i kod "nulte tačke", mjesta gdje su se nalazile kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra, srušene 11. septembra.

Od potvrđenih 2.977 žrtava napada, u Svjetskom trgovinskom centru stradalo je 2.606. a u dva aviona 147 putnika i članova posade.

U napadu na Pentagon, poginulo je 125 ljudi, i 59 putnika i člana posade aviona.

Prva najava obraćanje predsjednika SAD, bilo je prilično dramatična, sa detaljima da će Obama iz istočne sobe Bele kuće objaviti “važnu vijest u vezi sa nacionalnom bezbjednošću”.

Američki Stejt department izdao je upozorenje američkim ambasadama i građanima da bi posle ubistva vođe Al kaide u Pakistanu moglo da izbije antiameričko nasilje. U saopštenju se apeluje na američke građane da svoja putovanja ograniče koliko god je to moguće i da izbjegavaju masovna okupljanja i demonstracije.

U zavisnosti od uslova, postoji mogućnost da neke amabasade ili konzulati privremeno obustave rad.

Francuska, Italija, Nemačka pozdravljaju ubistvo Bin Ladena

Ubistvo lidera terorističke mreže Al Kaida Osame bin Ladena pozdravili su danas i zvaničnici Francuske, Italije i Nemačke, ocijenivši da je to "dobra vijest" za sve one koji vole mir i "ogroman događaj u borbi protiv terorizma".

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi danas je čestitao SAD na "upornosti" u lovu na Bin Ladena i ocijenio da je njegova smrt "izuzetan događaj u borbi protiv terorizma".

Ubistvo Bin Ladena predstavlja "veliku pobjedu dobra protiv zla", ocijenio je i italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

Ubistvo Bin Ladena predstavlja "veliku pobjedu dobra protiv zla", ocijenio je i italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

"Riječ je o velikoj pobjedi za SAD i čitavu međunarodnu zajednicu u borbi protiv Al Kaide i terorizma. Tu pobjedu omogućila je odlučnost SAD u hvatanju i nalaženju odgovornih za najtragičniju epizodu na početku ovog vijeka, napad od 11. septembra i mnoge druge masakre", naveo je Fratini u saopštenju, prenijela je agencija Ansa.

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da je smrt Bin Ladena "dobra vijest" za sve one koji vole mir, prenosi AFP.

"Osama bin Laden bio je jedan od najbrutalnijih terorista na svijetu. On je nosio na svojoj savjesti hiljade života nevinih ljudi. Njegova smrt je dobra vijest za sve ljude koji vole mir i misle slobodno", ocijenio je Vestervele.

"Osama bin Laden bio je jedan od najbrutalnijih terorista na svijetu. On je nosio na svojoj savjesti hiljade života nevinih ljudi. Njegova smrt je dobra vijest za sve ljude koji vole mir i misle slobodno", ocijenio je Vestervele.

Premijerka Australije Džulija Gilard takođe je pozdravila vijst o ubistvu Bin Ladena, ocijenivši da je time Al Kaida povrijeđena, ali ne i uništena. Ona je dodala da zbog toga borba protiv terorizma mora biti nastavljena.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izjavio je da je "svijet bolje mjesto" poslije ubistva Bin Ladena, prenosi AFP.

"Njegova mržnja predstavljala je pretnju za sve nas", naveo je Bilt.

Nešto ranije oglasio se i britanski premijer Dejvid Kameron, ocijenivši da je "Osama bin Laden odgovoran za najteži teroristički zločin koji je svijet vidio - za napad 11. septembra (2001.) i mnogo drugih napada u kojima su izgubljene hiljade života, većinom Britanaca".

"Veliki je uspjeh što je Bin Laden pronađen i što više neće moći da sprovodi svoju kampanju terora širom svijeta. Vijest da je mrtav, doneće veliko olakšanje narodima širom svijeta", smatra Kameron.

I izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je SAD zbog ubistva Bin Ladena, rekavši da ono predstavlja "glasni trijumf" za Vašington i njegove saveznike.

"Sa smrću jedne osobe hrišćanin ne može da bude srećan"

Osama bin Laden bio je "veoma odgovoran" za širenje mržnje između naroda, izjavio je zvaničnik Vatikana, kardinal Federiko Lombardi."Osama bin Laden, kao što znamo, bio je veoma odgovoran za podjele i širenje mržnje između naroda, što je uzrokovalo smrt nevjerovatno velikog broja ljudi, kao i u instrumentalizovanju religije kako bi postigao svoj cilj", rekao je Lombardi novinarima."Suočavajući se sa smrću jedne osobe, hrišćanin ne može nikada da bude srećan, ali treba da razmisli o ozbiljnoj odgovornosti svakog pred Bogom i ljudima. Treba da se nada i da bude angažovan da svaki događaj ne bude prilika za jačanje mržnje, već za jačanje mira",dodao je portparol Vatikana.

Bonus video: