Izgradnja solarne elektrane u Kaloforniji ugrožava pustinjske kornjače

Ova vijest je širom Amerike izazvala burnu polemiku oko pitanja očuvanja životne sredine i ugroženih životinjskih vrsta.
0 komentar(a)
pustinjska kornjača, Foto: Gallery.usgs.gov
pustinjska kornjača, Foto: Gallery.usgs.gov
Ažurirano: 30.04.2011. 18:07h

Solarni projekat koji je započela vlada Kalifornije mogao bi da do istrebljenja dovede više od 3.000 pustinjskih kornjača, a čak 700 bi bilo pobijeno tokom izgradnje elektrane.

Solarna elektrana bi, prema planu, trabalo da bude izgrađena na površini od 2, 27 hektara nadomak gradića Pem, u američkoj saveznoj državi Nevada, a cijeli projekat vodi američka energetska kompanija "Brajtsors enerdži".

Ova vijest je širom Amerike izazvala burnu polemiku oko pitanja očuvanja životne sredine i ugroženih životinjskih vrsta, s jedne, i potrage za alternativnim i čistijim izvorima energije, s druge strane.

Čini se da, međutim, ovo neće biti kratkog daha, već će biti pitanje oko koga će se godinama raspravljati, s obzirom na to da sve veći broj kompanija istražuje alternativne načine dobijanja energije - poput solarne ili energije vjetra.

Državni zvaničnici su naredili kompaniji "Brajtsors enerdži" da obustavi radove, iako je dvije trećine projekta već gotovo, jer je najveća koncentracija pustinjskih kornjača upravo na lokaciji na kojoj bi trebalo da se izgradi preostala trećina.

U međuvremenu je reagovalo američko Udruženje za zaštitu životinja, koje je saopštilo da će pokušati da utiče na menadžment kompanije da pronađe novu lokaciju za izgradnju završnog dijela ovog projekta.

Bonus video: