Granični prelaz iz Gaze u Egipat biće otvoren

Novi šef diplomatije Egipta Nabil al Arabi najavio je da će granični prelaz Rafa između Egipta i pojasa Gaze u narednih desetak dana biti otvoren za stalno, čime će se ublažiti blokada prema toj palestinskoj teritoriji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 14:47h

On je podršku blokadi prethodne egipatske vlade označio sramnom, prenijeli su izraelski mediji.

Blokadu su uveli Izrael i Egipat nakon što je islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Izraelska strana tvrdi da je takva mjera neophodna kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja za palestinske ekstremiste. Najava otvaranja graničnog prelaza smatra se značajnom promjenom u spoljnjoj politici Egipta.

Ranije je ta zemlja pomagala Izraelu da se blokada održi i prethodna egipatska vlada, za vrijeme predsjednika Hosnija Mubaraka, protivila se upravljanju Hamasa.

Otvaranje graničnog prelaza omogućiće promet ljudi i dobara bez dozvole i nadgledanja Izraela, što do sada nije bio slučaj.

Cilj blokade je bio da se oslabi Hamas i popularnost hamasovaca među stanovnicima Gaze stvaranjem teške ekonomske situacije. Izraelski mediji prenose da će otvaranje graničnog prelaza biti kršenje dogovora postignutog 2005. godine između SAD, Izraela, Egipta i EU koji omogućuje pristup evropskim posmatračima na prelazu.

Oni su imali zadatak da uvjere Izrael da oružje i ekstremisti neće stizati u Gazu nakon što se izraleska vojska povukla sa te teritorije u jesen 2005. godine.

Poslije prevrata, u pojasu je prelaz samo povremeno otvaran, a posmatrača više nije bilo.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je prošle godine blokadu Gaze označio kršnjem međunarodnog humanitarnog prava. Ranije se egipatska vlada pomno držala, inače, nepopularnog mirovnog sporazuma s Izraelom potpisanog 1979. godine i protivila borbi za vlast Hamasa i Fataha.

Nova vlada je već pomogla da se sklopi dogovor o pomirenju dvije glavne palestinske frakcije.

Izrael je odmah osudio dogovor palestinskih frakcija o pomirenju, a odluka o otvaranju prelaza biće takođe znak za uzbunu.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da je većina anketiranih Egipćana za okončanje mirovnog sporazuma s Izraelom, ali je nova vlada u više navrata obećala da će poštovati postojeće međunarodne sporazume.

Bonus video: