Na jugu Amerike 337 žrtava tornada

Američki predsjednik Barak Obama je obećao da će njegova administracija učiniti sve da pomogne oblastima zahvaćenim katastrofalnim nevremenom.
0 komentar(a)
Amerika Tornado, Foto: Rojters
Amerika Tornado, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.04.2011. 08:10h

Američke vlasti saopštile su da se broj osoba koje su izgubile život u naletima tornada od srijede u nekoliko saveznih država na jugu zemlje popeo na 337.

Najveći broj žrtava, 246, potvrđen je u Alabami, a vanredno stanje je na snazi u nekoliko država, javio je AP.

Stotine, a možda i hiljade ljudi povrijeđene su u olujama, a čak milion kuća i kompanija ostalo je bez električne energije.

Samo u gradiću Tuskalusa, u centralnom dijelu Alabame, poginulo je najmanje 45 ljudi, pojedini djelovi grada su sravnjeni sa zemljom, a nestalo je 446 osoba.

Zbog velikog broja krađa u razorenim djelovima grada, u Tuskalusi je uveden policijski čas, a u pomoć su pozvani i pripadnici Nacionalne garde, koji su raspoređeni i u drugim državama da bi pomogli u akcijama spasavanja i raščišćavanja.

Nacionalna meteorološka služba rangirala je u kategoriju najrazornijih najmanje jedan tornado, udara jačine 330 kilometara na sat, koji je odnio najmanje 13 života u Smitvilu, u državi Misisipi.

Američki predsjednik Barak Obama je obećao da će njegova administracija učiniti sve da pomogne oblastima zahvaćenim katastrofalnim nevremenom.

Federalna služba za vanredne situacije reagovala je na potrebe svih pogođenih oblasti i poslala svoje službenike u Alabamu, Misisipi, Kentaki, Džordžiju i Tenesi, saopštilo je direktor ove službe Kreg Fugejt.

Najsmrtonosnije oluje u SAD do sada su zabilježene 18. marta 1925. godine, kada je život izgubilo 747 osoba u Misuriju, Ilinoisu i Indijani.

Bonus video: