Egipat najavljuje trajno otvaranje granice s Gazom

Al-Arabi je "sramotnom“ ocijenio odluku zatvaranja tog terminala, jedinog ulaska u pojas Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 14:40h

Egipat će uskoro trajno otvoriti granicu sa Gazom kako bi ublažio izraelsku blokadu tog područja, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Nabil al-Arabi za televiziju Al-Jazeera.

"Egipat će narednih dana preduzeti važne mjere kako bi pomogao da se blokada ublaži”, rekao je al-Arabi i dodao kako njegova zemlja više neće odobravati blokadu graničnog terminala u Rafahu.Al-Arabi je "sramotnom“ ocijenio odluku zatvaranja tog terminala, jedinog ulaska u pojas Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom. Do sada je Egipat samo u izuzetnim prilikama, iz humanitarnih razloga, otvarao terminal Rafah.Nametnuta u junu 2006., nakon otmice izraleskog vojnika, blokada pojasa Gaze znatno je pooštrena pošto je palestinski radikalni pokret Hamas u junu 2007. godine preuzeo nadzor nad tim područjem.

Izrael je zatim blokadu ublažio pod snažnim međunarodnim pritiskom pošto je izraelska mornarica ubila 9 turskih državljana koji su brodom pokušavali ući na palestinsku teritoriju 31. maja 2010. godine i dopremiti humanitarnu pomoć.

Izrael je zatim blokadu ublažio pod snažnim međunarodnim pritiskom pošto je izraelska mornarica ubila 9 turskih državljana koji su brodom pokušavali ući na palestinsku teritoriju 31. maja 2010. godine i dopremiti humanitarnu pomoć. Kada je 11. februara egipatski predsjednik Hosni Moubarak predao vlast pod pritiskom narodne pobune, hiljade Palestinaca iz Gaze proslavile su njegov odlazak u nadi da će to značiti i kraj blokade njihova teritorija.

Bonus video: