VIKILIKS OTKRIVA

Al Kaida koristila za obuku džamije u Evropi i svijetu

Na spisku koji su koristili američki ispitivači u zatvoru u bazi Gvantanamo na Kubi, kao centri za obuku Al Kaide nalaze se džamije u Finsburi parku u Londonu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 13:42h

Al Kaida je regrutovala i obučavala ekstremiste u džamijama i islamskim centrima po čitavom svijetu, od Monterala i Londona do Milana, Liona i Karačija, navodi se u povjerljivim dokumentma Pentagona do kojih je došao Vikiliks.

Na spisku koji su koristili američki ispitivači u zatvoru u bazi Gvantanamo na Kubi, kao centri za obuku Al Kaide nalaze se džamije u Finsburi parku u Londonu i Islamskom kulturnom institutu u Milanu, džamija Al Suna u Montrealu, Međunarodni univerzitet Abu Bakr u Karačiju, Lenek džamija u Lionu ..., prenosi AFP.

U drugom dokumentu Pentagona, koji je objavio Vikiliks, i navodi se da je Mohamed Olud Salahi, imam u džamiji u Montrealu između 1999. i 2000, regrutovao pilote u napadu na SAD 11. septembra 2000.godine.

Salahi je bio inžinjer elektrotehnike, školovan u Nemačkoj, koji je potom otputovao u Avganistan i zakleo sa na vjernost Bin Ladenu. On je regrutovao četvoricu ekstremista koji su učestvovali u napadu na Pentagon i Njujork 11 septembra 2001, od kojih su trojica bili piloti koj su vozili otete avione.

Rektor velike džamije u Lionu je međutim protestovao zbog spiska ističući da su tvrdnje da je džamija u Lionu korišćena za obuku Al Kaide "smešne."

"Velika džamija u Lionu je institucija poznata u čitavom svijetu po primjernom držanju i ne zaslužuje ovakve smiješne optužbe," izjavio je Kamel Kabatane u saopštenju, prenosi AFP.

Preporučujemo za Vas