Mit o mjestu Obaminog rođenja šteti republikancima

Kao i sve teorije zavjere, ni ona o mjestu rođenja američkog predsjednika neće tako lako utihnuti, a činjenica da su prvobitno tu teoriju podgrijavali republikanci
0 komentar(a)
obama, Foto: Beta/AP
obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2011. 10:02h

Za situaciju u kojoj su se našli, republikanci ne mogu nikog drugog da krive osim sebe, jer su sve vreme izbjegavali da jasno odbace mit o Obaminom mjestu rođenja, i održavali ga u nadi da će od njega imati poltičke koristi.

Kao i sve teorije zavjere, ni ona o mjestu rođenja američkog predsjednika neće tako lako utihnuti, a činjenica da su prvobitno tu teoriju podgrijevali, sada se republikancima vraća kao bumerang.

Debata o tome da Barak Obama nije rođen na tlu SAD, što bi ga automatski diskvalifikovalo kao predsjednika, ponovo se rasplamsala tokom protekle nedjelje.

Najpre istupima Donalda Trampa, koji još oklijeva da zvanično najavi svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima iduće godine, a zatim objavljivanjem rezultata ankete po kojoj svaki četvrti Amerikanac, a skoro polovina republikanskih glasača, vjeruje u tu teoriju.

Je li besmisleno raspravljati?

Istaknuti republikanci takvu raspravu smatraju besmislenom i prije svega štetnom, jer skreće pažnju sa ekonomskih tema, na kojima nameravaju da insistiraju na predsjedničkim izborima, pošto se naravno slože oko svog kandidata.

U ovom trenutku, mit o Obaminom rodnom mjestu remeti i tu republikansku trku, pošto istaknuti pojedinci u stranci, koji bi mogli biti perspektivni kandidati, htjeli-ne htjeli, sada moraju da se izjašnjavaju o tom pitanju.

Iako većina glasača, uključujući takozvane nezavisne, bez kojih nema izborne pobjede, tom pitanju ne posvećuje previše pažnje, ono je, kako se pokazalo, republikanskom biračkom tijelu izgleda značajno.

Tako da se debata o tome praktično vodi među samim republikancima i nameće se kao važna tema.

I to upravo u vreme kada republikanci u javnosti sve uspješnije nastoje da ostave utisak odgovornih političara koji žele da ozbiljnim zahvatima u budžetu spasu državne finansije pred rastrošnom Obaminom administracijom.

Za situaciju u kojoj su se našli, republikanci ne mogu nikog drugog da krive osim sebe, jer su sve vreme izbjegavali da jasno odbace mit o Obaminom mjestu rođenja, i održavali ga u nadi da će od njega imati političke koristi.

Korist demokratama

Prema svim procenama, koristi od toga trenutno imaju demokrate, koji sada gledaju republikanske političare kako gaze po minskom polju , a pritom se nadaju da ta debata oživi demokratsko biračko tijelo.

Posljednja anketa Njujork tajmsa i televizije CBS pokazala je da polovina nezavisnih glasača vjeruje da je Obama rođen u SAD, dok je druga polovina podjeljena na one koji misle da je rođen u inostranstvu i one koji kažu da ne znaju.

Neki, doduše, ukazuju da je formulacija anketnog pitanja suptilno ohrabrila ispitanike da u većem broju odgovore da je Obama rođen u inostranstvu.

Nedavne ankete CNN-a pokazale su da je za 74 odsto nezavisnih njihov sadašnji predsjednik rođeni Amerikanac.

Pokretanje pitanja Obaminog mjesta rođenja naškodilo je i samom Trampu.

Sada se sve više postavlja pitanje njegove ozbiljnosti i kredibiliteta, a svi su se prisjetili i njegovih izjava u kojima je, blago rečeno, pretjerivao kada je govorio o vrijednosti svoje imovine, kao i da je ranije imao liberalan stav kada je govorio u prilog prava na abortus, dok je sada protiv.

Trampova predsjednička kandidatura šala

Republikanski strateg Karl Rouv, koji je vodio dvije uspješne predsjedničke kampanje Dzordža Buša, smatra da je Trampova predsjednička kandidatura šala, pogotovu ako on želi da svoju kampanju zasnuje na, kako je istakao Rouv, gubitničkoj strategiji , odnosno pitanju da li je Obama stvarno rođen na tlu SAD.

Niko u SAD ne sumnja da bi Tramp iz cijele debate mogao da nađe neku korist, ali po cijenu da naškodi šansama Republikanske stranke na izborima 2012.

Bonus video: