Kompjuterski virus napao iranski nuklearni program

Iran je na meti novog kompjuterskog virusa, rekao je danas šef iranske vojne jedinice zadužene za borbu protiv sabotaže, sugerišući pri tom da je to dio organizovane kampanje za ometanje spornog nuklearnog programa.
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 17:45h

Šef iranske vojne jedinice zadužene za borbu protiv sabotaže Džalali je istakao da su stručnjaci pronašli "špijunski virus" po imenu "Stars" (zvijezde).

"Virus `stars` pronađen je u laboratoriji, ali je još u toku istraga. Još nisu iznijeti konačni i završni zaključci", navodi Džalil.

On nije naveo koja je oprema i postrojenje bilo na meti virusa ili kada su ga stručnjaci otkrili.

Međutim, Teheran je naglasio da su naučnici otkrili i neutralisali štetni program prije nego što je nanio ozbiljniju štetu.

"Stars" je drugi po redu kompjuterski virus, koji je pogodio Iran u proteklih osam mjeseci. Tokom prošle godine, snažan virus po nazivu "staksnet" pogodio je nuklearna postrojenja i druge industrijske lokacije.

Iran je saopštio da je "staknset" ugrozio ograničen broj centrifuga, koje su ključna komponenta u proizvodnji nuklearnog goriva, u glavnom postrojenju za obogaćenje uranijuma Natanz.

Za sajber napade optužuju kompaniju Simens

Džalali je tokom ovog mjeseca optužio njemačku kompaniju "Simens" da je pomogla Americi i Izraelu u pokretanju sajber napada na nuklearna postrojenja te države.

"Istragom je utvrđeno da je izvor `staksneta` u Americi i cionističkom režimu", rekao je tada Džalali, dodajući da Iran treba da smatra "Simens" odgovornim, s obzirom da je virus zahvatio kontrolne sisteme koji se koriste u komplikovanoj mašineriji, poznatoj kao "Nadzorna kontrola i prikupljanje podataka (SCADA).

On kaže da su zvaničnici pratili slučaj softvera "Simens SCADA", koji je pripremio teren za virus "staknset". Iran je ranije objavio vrlo malo podataka o uticaju virusa.

U septembru prošle godine saopšteno je da su zahvaćeni kompjuteri osoblja u elektrani Bušer, ali da samo postrojenje nije ugroženo. Prva iranska nuklearna elektrana Bušer još nije operativna i propušteno je nekoliko zadatih vremenskih rokova, što je izazvalo spekulacije da je djelimično uzrok i virus, što Iran negira.

Bonus video: