Još 10.500 ljudi se evakuiše iz oblasti Fukušima

Ne mogu da predvidi kada će novoevakuisani stanovnici tog dijela Japana moći da se vrate u svoje domove i da to zavisi od situacije na terenu
0 komentar(a)
fukushima, Foto: Rojters
fukushima, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.04.2011. 08:27h

Evakuaciona zona oko oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima Daići proširena je na više od 20 kilometara, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Japanska vlada saopštila je da su neki gradovi na listi područja izvan radijusa od 20 kilometara oko nuklearke koja su pokrivena direktivom Vlade za evakuaciju, uslijed zabrinutosti zbog visokog kumulativnog nivoa izlaganja radijaciji.

Svi stanovnici iz gradova Itate, Katsurao i Namie kao i neki iz Kavamate i Minamisome u Fukušima prefekturi moraju da napustite domove do kraja maja, rekao je glavni sekretar Kabineta Jukio Edano na konferenciji za novinare.

Prema vladinom izvještaju ukupno 10.500 stanovnika moraće da napuste svoje domove.

Ne mogu predvidjeti vrijeme povratka

Edano je takođe naveo da je oko 67.000 stanovnika u zoni od 20 do 30 kilometara od nuklearne elektrane, koja obuhvata grad Hirono i neke oblasti u Narahi, Kavaući,Tamuri i Minamisomi, dobilo nalog da budu spremni za evakuaciju ili da ostanu u zatvorenom, u slučaju vanredne situacije.

Kjodo navodi da je japanska vlada time povukla prethodnu naredbu koja se odnosila na sve stanovnike koji žive u zoni od 20 do 30 kilometara oko nuklearke.

Današnja izjava glavnog sekretara Kabineta uslijedila je samo dan pošto je vlada proglasila za zabranjenu zonu 20 kilometara oko nuklearke, oštećene u zemljotresu i cunamiju 11. marta.

Tretman zabranjene zone imaće sve dok operater nuklearne elektrane - kompanija TEPKO ne štavi pod kontrolu prekomernu radijaciju iz oštećenih postojenja nuklearke u narednih šest do devet mjeseci.

Edano je naveo da ne može da predvidi kada će novoevakuisani stanovnici tog dijela Japana moći da se vrate u svoje domove i da to zavisi od situacije na terenu.

Bonus video: