Znate li ko je Vel Gonim? Čovjek sa tajmove liste najuticajnijih

Među najuticajnijim ljudima na svjetu našli su se svjetski lideri, američki predsjednik i prva dama Barak i Mišel Obama, američka državna sekretarka Hilari Klinton...
0 komentar(a)
tajm, Foto: Telegraph.co.uk
tajm, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 21.04.2011. 16:58h

Američki magazin "Tajm" objavio je listu 100 najuticajnijih ličnosti na svijetu, na kojoj su se, pored svjetskih lidera i pop zvezda, našle i manje poznate ličnosti koje su privukle pažnju medija tokom najnovijih dešavanja u Egiptu i Japanu.

Internet aktivista iz Egipta Vel Gonim (30) postao je poznat tako što je putem društvenih mreža pozivao mlade na mirne demonstracije i time odigrao značajnu ulogu u protestima koji su doveli do svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Na listi najuticajnijih ljudi našao se i japanski lekar Takeši Kano (31), koji je, poslije zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta, odbio da napusti pacijente sve dok helikopteri nisu premjestili posljednjeg od njih.

Poslije tri dana, Kano se vratio svojoj supruzi, nekoliko sati prije nego što je rodila njihovo drugo dete.

Zamenik glavnog urednika "Tajma" Majkl Eliot izjavio je da su uvijek nastojali da ispričaju priču preko ljudi, prenijela je agencija Rojters.

"Otkrili smo da je to fantastičan način da navedemo ljude da razmisle o onome što se dešava širom svijeta", rekao je Eliot.

I svjetski lideri, sportisti,...

Među najuticajnijim ljudima na svjetu našli su se svjetski lideri, američki predsjednik i prva dama Barak i Mišel Obama, američka državna sekretarka Hilari Klinton, predsjednici Francuske Nikola Sarkozi, Brazila Dilma Rusef, britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Na listi su se našli i američka kongresmenka Gabrijel Gifords, koja je preživela napad vatrenim oružjem u Arizoni, osnivači društvene mreže "Fejsbuk" Mark Cukerberg i vebsajta "Vikiliks" Džulijan Asanž, kao i popularna televizijska viditeljka Opra Vinfri.

Vođa burmanske opozicije i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aun San Su Chi, takođe je među najuticajnijim ličnostima, kao i pritvoreni kineski umjetnik i kritičar vlasti Ai Veivei, koji je izabran zbog svoje "hrabre i umjetničke vještine".

Svjetskim liderima pridružili su se i princ Vilijem i Kejt Midlton, kao i nasljednik severnokorejskog lidera Kim Džong Un i sin libijskog vođe Saif al-Islam Gadafi.

Među najuticajnijim muzičkim zvezdama su Džastin Biber, Sting, Peti Smit i južnokorejska pop zvezda Rein, koji je treću godinu zaredom osvojio najviše glasova čitalaca.

Sportisti koji su dospeli na listu su argentinski fudbaler Lionel Mesi i Mahendra Sing Doni, kapetan indijskog nacionalnog tima koji je ove godine prvi put osvojio Svetsko prvenstvo u kriketu.

Bonus video: