Ukinuto vanredno stanje u Siriji nakon skoro pola vijeka

U vrijeme dok je vanredno stanje bilo na snazi, pod strogom kontrolom bili su mediji, prisluškivane su telekomunikacije, a bila su dopuštena i hapšenja bez naloga sudskih vlasti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 15:38h

Sirijska vlada odobrila je ukidanje gotovo poluvjekovnog vanrednog stanja, što je bio ključni zahtjev demonstranata u toj zemlji,prenijela je državna novinska agencija SANA.

Agencija je dodala da je vlada, takođe, odlučila da ukine državni sud bezbjednosti, koji je bio nadležan za suđenj političkim zatvorenicima.

Vlada je usvojila i novi zakon kojim se dozvoljava pravo na mirne demonstracije.

Nije, međutim, jasno da li će ti koraci vlade uticati da ona ublaži oštre mjere protiv demonstranata.

Samo nekoliko sati ranije, vlasti su izdale ozbiljno upozorenje demonstrantima da okončaju proteste.

Kontradiktorne poruke uslijedile su samo nekoliko sati pošto su snage bezbjednosti izvršile juriš na glavni trg u gradu Homsu trećem po veličini u zemlji.

Predsjednik Sirije Bašar Asad okarakterisao je demonstracije kao "oružanu pobunu".

Asad je prošle nedjelje svom kabinetu naložio da ukine vanredno stanje, uvedeno u martu 1963. kada je na vlast došla njegova Baa partija. On je tada naveo da bi ukidanje vanrednog stanja, takođe, značilo da demonstranti neće više imati razloga da budu na ulicama.

U vrijeme dok je vanredno stanje bilo na snazi, pod strogom kontrolom bili su mediji, prisluškivane su telekomunikacije, a bila su dopuštena i hapšenja bez naloga sudskih vlasti.

Režim je vanredno stanje opravdavao činjenicom tehničkog ratnog stanja sa neprijateljskim Izraelom, ali grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da ga je koristio kao polugu autoritarnog sistema.

Sirijska policija pucala na demonstrante u gradu Homsu

Prema riječima jednog od očevidaca, policija je preko zvučnika pozivala demonstrante, ulogorene na Satnom trgu u centru Homsa da odu odatle.

Ubrzo potom, snage bezbjednosti su ušle na trg, prvo ispaljujući na demonstrante patrone sa suzavcem a potom i bojevu municiju.

Demonstranti su bili na trgu, opremljeni ćebadima, hranom i vodom, i nisu imali namjeru da odu dok predsjednik Bašir Asad ne ode s vlasti.

"Pucali su u sve što se mrda, i svuda je bilo dima", rekao je jedan demonstrant agenciji Asošijeted pres (AP) telefonom. "Vidio sam na zemlji ljude kako leže; neki su bili pogođeni u noge, a neki u stomak".

Drugi demonstranti su potvrdili ovaj iskaz, i prema njihovim riječima nije jasno koliko je bilo žrtava u napadu snaga bezbjednosti na Satni trg.

Najmanje 200 ljudi je ubijeno tokom proteklog mjeseca u Siriji, u nastojanjima snaga bezbjednosti da krvavo uguše sve jači pokret za promjene u zemlji, kažu organizacije za ljudska prava.

Demonstranti su takođe postali odvažniji, pa ih se više od 5.000 okupilo u ponedjeljak na Satnom trgu u Homsu, gdje su tražili Asadov odlazak sa vlasti.

Bonus video: