ADMINISTRACIJA RAZMATRA MJERE

Šef obavještajne zajednice SAD: Preduzećemo nove korake protiv Rusije

Kouts je Putina opisao kao "prepredenog" i "proračunatog" i naveo da SAD u kontaktu s bivšim obavještajcem službe KGB treba da drže "širom otvorene oči" i imaju "visok nivo skepticizma"
2 komentar(a)
Konzulat SAD Sankt Peterburg, Foto: Reuters
Konzulat SAD Sankt Peterburg, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 08:18h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra potencijalne nove mjere protiv Rusije zbog miješanja Moskve u predsjedničke izbore i u unutrašnja pitanja SAD i njenih saveznika, rekao je danas visoki obavještajni zvaničnik Den Kouts.

"To (pitanje) se ozbiljno razmatra i uskoro će više stvari biti učinjeno u odnosu na ovo gdje smo sada. Mislim da postajemo sve više svjesni mogućnosti Rusije da nastavi sa raznovrsnim angažmanom povodom naših izbora i mnogi koraci se preduzimaju", kazao je novinarima Kouts, koji kao šef američke obavještajne zajednice nadgleda rad 16 obavještajnih agencija.

Vašington optužuje Moskvu za miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine i da stoji iza napada nervnim gasom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, 4. marta u Velikoj Britaniji.

To trovanje je uticalo da odnosi Zapada i Rusije padnu na najniži nivo poslije Hladnog rata. Zbog tog slučaja, više od 25 zapadnih zemalja protjeralo je ukupno više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, a Rusija je odgovorila istom mjerom i proterala proporcionalan broj diplomata svih tih zemalja.

Rusija kategorički odbacuje britanske optužbe da je odgovorna za trovanje nervnim gasom.

Šef ruske spoljne obavještajne službe SVR Sergej Nariškin ocijenio je danas da su obavještajne službe Velike Britanije i SAD "izrežirale" trovanje Sergeja i Julije Skripalj koje je nazvao "grotesknom provokacijom".

Nariškin je rekao da je slučaj Skripalj najnoviji primjer podrivanja Rusije od SAD i dodao da liči na metode korišćene tokom Hladnog rata.

Kouts navodi da se Vašington slaže s britanskom premijerkom Terezom Mej koja je kazala da je Rusija jedina država koja je u stanju da upotrijebi nervni gas u takvom napadu.

"Oni (Rusi) su to ili sami pokrenuli ili su izgubili kontrolu nad tim pa je to učinio neko drugi. Kada pogledate istoriju ruskih malignih aktivnosti, nije teško zaključiti da su Rusi poslali znak svojim drugim špijunima. Ili (je to bio) samo nastavak igre moći (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neposredno pred izbore (u Rusiji)", kazao je Kouts.

Kouts je Putina opisao kao "prepredenog" i "proračunatog" i naveo da SAD u kontaktu s bivšim obavještajcem službe KGB treba da drže "širom otvorene oči" i imaju "visok nivo skepticizma".

Upitan zašto su SAD odlučile da zatvore ruski konzulat u Sijetlu, koji je blizu baze američke mornarice, Kouts je naveo da Rusi nisu odlučili da otvore konzulat u Sijetlu zbog "klime ili finih uslova za život" i da se može pretpostaviti da su to učinili zbog "prilika za prikupljanje obavještajnih podataka".

Rusija traži sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o aferi Skripalj

Rusija je zatražila sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o aferi trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, izjavio je večeras ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

"Naša vlada je zatražila sjednicu Savjeta bezbjednosti UN sjutra (u četvrtak) u 15.00 po njujorškom vremenu zbog navoda britanske premijerke Tereze Mej" koja smatra da Rusija stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji", dodao je Nebenzija.

Savjet bezbjednosti UN sastao se 14. marta na britanski zahtjev i tada su SAD ocijenile da je Rusija "odgovorna" za trovanje.