RAT KALORIJA

Amerikanci ne mogu odoljeti sladoledu sa slaninom i "monstrum hamburgeru"

Prva dama Mišel Obama pojavljuje se na televizijskim programima, kako bi promovisala svoj program fizičkih aktivnosti nazvan "Pokreni se".
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 08:50h

Amerika je sve zabrinutija zbog epidemije gojaznosti svoje populacije, a ne čudi što je to tako ako se uzme za primjer "monstrum hamburger" koji sadrži 1.420 kalorija ili sladoled sa čokoladnim kolačem, koji sadrži i dva sloja slanine.

Prva dama Mišel Obama pojavljuje se na televizijskim programima, kako bi promovisala svoj program fizičkih aktivnosti nazvan "Pokreni se".

Cilj je da se podstaknu mladi Amerikanci da se više kreću, kao dio programa borbe protiv epidemije gojaznosti u SAD-u.

Ovog mjeseca američka Savezna agencija za hranu i lekove (FDA), predložila je zakon kojim bi se od restorana, lanaca brze hrane, pa čak i uličnih prodavača hrane, zahtjevalo da vrlo jasno na svojim jelovnicima naznače kalorijsku vrijednost hrane koju prodaju, prenio je Glas Amerike.

Amerika polako, ali sigurno, gubi rat protiv gojaznosti.

Ponosni "kaloričari"

U jednom od lanaca restorana koji prodaju sendviče, ovoga mjeseca se pojavio sendvič od 30 centimetara, koji sadrži ne samo mesne kuglice, nego i kobasicu i sir.

Picerija, kojoj nije bilo dovoljno što je udvostručila količinu mesa i sira na svojim picama, počela je i tijesto da puni sirom.

A lanac restorana koji nudi hamburgere ponosi se svojim "ogromnim omletom" sendvičem, koji sadrži kobasicu, dva jaja, tri veća komada slanine, i sir.

Kada ga naručujete, vjerovatno će vas pitati hoćete li uz sendvič i porciju pomfrita.

Dok drugi restoran ponosno slavi jela prepuna slanine, navodeći da služe sedam jela u kojima slanina nije tek prilog jelu, već je ima i u glavnom jelu.

Jedno od tih jela je i sladoled sa čokoladnim kolačem, koji sadrži dva sloja sladoleda i slanine, sa prelivom.

A da i ne spominjemo takozvani "monstrum hamburger", koji sadrži 1.420 kalorija, 107 grama masnoće, 229 miligrama holesterola, i 2.651 miligram soli, što je 651 miligram soli više nego što se dnevno preporučuje.

Premda se u većini restorana mogu naći salate i povrće, samo oni sa neverovatnom snagom volje uspjevaju da odole picama, pohovanoj piletini, makaronima, siru, pecivima i kolačima.

Oni drugi, svoj mrsni obrok zaliju dijetalnim pićem, što je simobličan gest predanosti zdravijem načinu ishrane, koji uvek počinje - sjutra.

Galerija

Preporučujemo za Vas