Predsjednički izbori podijelili Nigeriju

Prvi nepotpuni rezultati predsjedničkih izbora u Nigeriji svjedoče o velikoj podjeli između sjevernog, muslimanskog dijela koji je glasao za Muhamadua Buharija i hrišćanskog juga koji je glasao sa Gudlaka Džonatana.
0 komentar(a)
Gudlak Džonon, Foto: Beta/AP
Gudlak Džonon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.04.2011. 14:50h

Moguće je da će biti održan i drugi krug izbora.

Izborna komisija je saopštila da će u narednih 48 sati objaviti kompletne rezultate izbora koji su juče održani.

Glasači na sjeveru su pretežno glasali za Buharija, bivšeg vojnog vođu (1984-1985), koji se treći put kandiduje, dok je na jugu favorit Džonatan, kandidat već duže vrijeme dominantne vladajuće Narodne demokratske partije.

Gudlak Džonatan, koji je došao na čelo države prošle godine pošto je prethodni predsjednik Umaru Jar-Adu preminuo, rekao je juče novinarima da očekuje da će odluka o predsjedniku biti donijeta već u prvom krugu glasanja ali da se on neće miješati u izborni proces.

Za pobjedu je, međutim, potrebno da kandidat osvoji najmanje četvrtinu glasova u najmanje dvije trećine saveznih država i prijestonici.

Džonatana prihvata preovlađujuće hrišćanski jug, dok muslimani na sjeveru ka Sahari vjeruju da bi neko njihove vjeroispovesti trebalo da bude na čelu države pošto je musliman Jar-Adu preminuo u maju 2010.

Opozicioni kandidati računaju na nezadovljstvo vladajućom Narodnom demokratskom partijom. Oni optužuju sadašnje vođe za manjak čiste pijaće vode, manjak škola, struje i radnih mjesta u zemlji bogatoj naftom u kojoj većina od 150 miliona stanovnika živi s manje od dva dolara dnevno.

Bonus video: