Pritvor bez prava na kauciju Rasemi Handanović

Atkinson je rekao da je Handanović u pritvoru zaprijetila da će se ubiti, kao i da ima "psiholoških problema"
0 komentar(a)
Rasema Handanović, Foto: AP/24sata.info
Rasema Handanović, Foto: AP/24sata.info
Ažurirano: 16.04.2011. 11:32h

Sud u američkoj državi Oregon odredio je pritvor bez prava na kauciju Rasemi Handanović, optuženoj za zločine protiv hrvatskih civila u Bosni i Hercegovini (BiH), dok se čeka odluka po zahtjevu za njeno izručenje BiH, javlja Rojters.

Kako prenosi Sarajevo-x.com, obrazlažući odluku, sudija je rekao da je pritvor određen zbog opasnost od bjekstva, kao i zbog činjenice da Handanović predstavlja opasnost za zajednicu.

Naturalizovani američki državljani Rasema Handanović zvana Zolja (38) i Edin Džeko (39) uhapšeni su prošle sedmice u SAD na zahtjev BiH.

Oboje se terete za zločine nad Hrvatima u selu Trusina 1993. godine.

Na osnovu iskaza očevidaca, Handanović se tereti za ubistvo 15 ili 16 nenaoružanih hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u selu Trusina, kao član specijalne jedinice Armije BiH "Zulfikar" u aprilu 1993. godine.

Tužilaštvo je saopštilo da su očevici služili sa njom u Armiji BiH.

Na ročištu u petak tužilac David Atkinson rekao je da se u zahtjevu za izručenje navodi da je Handanović hladnokrvni ubica koja je počinila gnusne i okrutne zločine.

"Ona je spremna za zastrašivanje svedoka koji su dali iskaze protiv nje, ako i ne i na gore stvari", navodi se u optužnici.

Atkinson je rekao da je Handanović u pritvoru zaprijetila da će se ubiti, kao i da ima "psiholoških problema".

Liza Hej, branilac Handanovićeve, rekla je da njen klijent boluje od posttraumatskog stres sindroma, kao i da je i sama žrtva rata.

Sud je novo ročište zakazao za 28. jun kada će biti donijeta odluka o izručenju Handanović BiH.

Handanović se 1996. godine preselila u SAD, čije je državljanstvo dobila 2002. godine, dok je Džeko u SAD došao 2001. godine, a američko državljanstvo dobio 2006. godine.

Ona je živjela u predgrađu Portlanda u naselju Biverton, a Džeko u mjestu Everet u državi Vašington.

Tužilaštvo BiH poslalo je zahtjev za izručenje Handanović i Džeke, bivših pripadnika Armije BiH, koji se terete za ratne zločine počinjene 1993. godine nad Hrvatima u selu Trusina, opština Konjic.

Bonus video: