Novi potres u Japanu 5,9 stepeni, nema upozorenja za cunami

U predlogu se nalaže da kompanija, koja je najveći privatni proizvođač struje na svijetu bude pod strogim nadzorom prije nego što bude i stavljena u bankrot...
66 pregleda 0 komentar(a)
Japan, zemljotres, cunami, Foto: Reuters
Japan, zemljotres, cunami, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2011. 09:24h

Još jedan zemljotres snage 5,9 stepeni pogodio je danas Japan, samo nekoliko sati pošto je Agencija za nuklearnu bezbjednost naredila operaterima nuklearnog postrojenja Fukušima da pojačaju sistem za zaštitu od zemljotresa da bi se spriječilo ponavljanje nuklearne krize.

Još nema informacija o šteti koju je novi potres prouzrokovao ali nije izdato upozorenje za cunami.

Vlada traži zatvaranje kompanije koja upravlja elektranom

U međuvremenu Novine Asahi Šimbun, ne navodeći izvor, izvijestile su o tajnom planu japanske vlade da se zatvori Tokyo Electric Power kompanija, koja upravlja oštećenom Fukušima nuklearnom elektranom.

U predlogu se nalaže da kompanija, koja je najveći privatni proizvođač struje na svijetu bude pod strogim nadzorom prije nego što bude i stavljena u bankrot, a njeno poslovanje i imovina restruktuirano.

Većina službi vlade Japana bila je zatvorena u subotu i agencija Associated Press nije mogla, iz državnih izvora, da potvrdi pisanje novina.

Poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi japanska vlada pokrenula je niz kontrola u svih 13 nuklearnih elektrana i naložila njenim operaterima da sprovedu sve mjere neophodne da bi u buduće sigurnosni sistemi bili spremni na vanredne situacije, poput zemljotresa i cunamija.

Operateri među kojima je i Tokio Elektric, treba vladi da podnesu izvještaje o tim procesima do 16. maja, rekao je zvaničnik Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbjednost Hidehiko Nišijama.

U Fukušimi jedan, pod udarom cinamija visokog 14 metara otkazali su generatori sistema za hlađenje usljed čega eksplozije i požari onemogućavaju bržu sanaciju štete.

Daleko od kraja krize

Savjetnik premijera Japana i član kriznog štaba za nuklearnu nesreću, Goši Hosono, rekao je da oštećeni reaktori sada značajno stabilniji nego ranije i da je plan za povratak funkcionisanja sistema za hlađenje punim kapacitetom biti "uskoro" saopšten.

"Problemi se još gomilaju i daleko smo od kraja krize", rekao je on navodeći da je trenutno najveća briga kontaminirana voda.

Takođe danas počelo je bacanje u more vreća napunjenih zeolitom, mineralom koji apsorbuje radioaktivni cezijum, na mjestima gdje je došlo do radioaktivnog curenja.

Bonus video: