RAZGOVARALI U ANKARI

Predsjednici Turske, Rusije i Irana za trajni prekid vatre u Siriji

Erdogan, Putin i Rohani su se dogovorili o obezbjeđivanju mira na terenu, zaštiti civila u "zonama bez konflikta" i bržem dostavljanju humanitarne pomoći u tim zonama
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Hasan Rohani, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2018. 15:43h

Predsjednici Turske, Rusije i Irana založili su se danas na sastanku u Ankari da sarađuju u cilju postizanja "trajnog prekida vatre" u Siriji, saopšteno je poslije sastanka.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani potvrdili su "riješenost za aktivnu saradnju u Siriji u cilju postizanja trajnog prekida vatre između zaraćenih strana", navodi se u saopštenju.

Predsjednici su se dogovorili o obezbjeđivanju mira na terenu, zaštiti civila u "zonama bez konflikta" i bržem dostavljanju humanitarne pomoći u tim zonama.

Moskva i Teheran koji podržavaju vlasti Sirije, i Ankara koja podržava pobunjenike, sponzori su mirovnih pregovora u Astani koji su doveli do uvođenja četiri "zone bez konflikta" radi smirivanja sukoba u Siriji.

Uskoro odluka o mogućem povlačenju američkh vojnika iz Sirije

Američka administracija donijela je odluku o budućem vojnom prisustvu u Siriji i uskoro će je saopštiti, izjavio je danas šef američke obavještajne službe Den Kouts.

Predsjednik Donald Tramp je u nekoliko navrata pominjao povlačenje dvije hiljade američkih vojnika koji se bore protiv džihadista Islamske države.

"Uskoro će biti saopšteno koja je odluka donijeta", rekao je Kouts dan poslije sastanka u Bijeloj kući o tome.

Tramp je juče izjavio da želi da povuče američke vojnike iz Sirije i da će vrlo brzo donijeti odluku.

"Naš glavni zadatak u Siriji je bilo da se oslobodimo Islamske države i to smo skoro završili. Vrlo brzo ćemo donijeti odluku o daljim koracima u koordinaciji sa ostalima u regionu", rekao je Tramp novinarima i dodao da želi da "vrati vojnike kući".

Preporučujemo za Vas