Bivši inspektor UN osuđen zbog kontakta sa maloljetnicom

Tokom suđenja, Riterovi advokati su čak ukazivali i na mogućnost da je on možda žrtva zavjere zbog javne kritike rata u Iraku.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 08:53h

Bivši inspektor Ujednjenih nacija za oružje Skot Riter osuđen je zbog nezakonitog kontakta sa maloljetnicom, javio je američki list "Pokono rikord".

Riter (49) je prošle godine uhvaćen u seksualnom dopisivanju putem interneta sa policajcem koji se predstavljao kao 15-godišnja djevojčica.

On je tvrdio da je vjerovao da razgovara sa odraslom ženom koja je igrala ulogu 15-godišnjakinje, naveo je pensilvanijski dnevni list "Pokono rikord".

Presuda je doneta u četvrtak, a kazna će biti kasnije određena, prenijela je agencija Frans pres.

Riter je bio glavni inspektor UN oružja u Iraku poslije Zalivskog rata, a podnio je ostavku 1988. godine posle žalbi da SAD i UN nisu ništa učinile dok je Irak blokirao inspektorima pristup nuklearnim postrojenjima.

On je kasnije izjavio da Sadam Husein nije imao oružje za masovno uništenje, nasuprot tvrdnjama tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg.

Tokom suđenja, Riterovi advokati su čak ukazivali i na mogućnost da je on možda žrtva zavjere zbog javne kritike rata u Iraku.

Bonus video: