Članice NATO-a ignorisale poziv da daju veći doprinos ratu u Libiji

Američki zvaničnici su odbacili francuske i britanske pritužbe o tempu vazdušnih napada, rekavši da komandanti NATO nisu tražili više resursa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 19:00h

Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici NATO su odbacili francuske i britanske pozive da daju aktivniji doprinos vazdušnom ratu u Libiji uprkos strahu od vojnog zastoja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je na sastanku ministara NATO u Berlinu rekla da je od vitalnog značaja da alijansa zadrži „riješenost i jedinstvo“ protiv libijskog lidera Muamera Gadafija. Klinton je izrazila zabrinutost zbog „okrutnosti“ u Misrati, rekavši da Gadafi pokušava da testira odlučnost Zapada. Međutim, nije dala nikakav nagovještaj da je Vašington spreman da se u potpunosti ponovo uključi u napade na kopnene mete.

Libijski pobunjenici su juče molili za više vazdušnih napada NATO, rekavši da će Gadafijeve snage počiniti masakr. Pobunjenci su kazali da je na naseljenu oblast Misrate ispaljena kiša raketa „grad“ te da su poginula 23 civila, mahom žene i djeca.

Američki zvaničnici su odbacili francuske i britanske pritužbe o tempu vazdušnih napada, rekavši da komandanti NATO nisu tražili više resursa.

Američki zvaničnici su odbacili francuske i britanske pritužbe o tempu vazdušnih napada, rekavši da komandanti NATO nisu tražili više resursa.

Pariz je naveo da su Španija, Italija, Holandija i Švedska saveznici koji bi mogli dati veći doprinos.

Međutim, Španija je saopštila da ne planira da se pridruži sedam od 28 članica alijanse koje učestvuju u napadima.

Italija je poručila da će prvo morati da čuje ubjedljive argumente da bi to učinila.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao na konferenciji za novinare da su se ministri NATO obavezali da obezbijede „sve neophodne resurse“ za misiju da da će održati „visoko operativni tempo protiv legitimnih meta“.

Kazao je da je vrhovni komandant NATO-a, američki admiral Džejms Stavridis, generalno zadovoljan snagama koje ima na raspolaganju, ali da je potrebno „malo više aviona za precizne napade na kopnene mete“.

Zvaničnici NATO su rekli da on nije mislio na niskoleteće avione „razbijače tenkova“ A-10 i topovnjače AC-130 koje imaju samo SAD a za koje su francuski zvaničnici kazali da bi mogli prekinuti zastoj u borbi protiv Gadafija.

Rasmusen je rekao da će NATO vršiti pritisak koliko god bude neophodno da Gadafijeve snage prekinu napade na civile i povuku se u svoje baze.

Rasmusen je rekao da će NATO vršiti pritisak koliko god bude neophodno da Gadafijeve snage prekinu napade na civile i povuku se u svoje baze.

Jedan američki zvaničnik je kazao da među saveznicima nije postignut konsenzus oko naoružavanja pobunjenika, ali je ponovio Obaminu izjavu da to nije „ni isključeno ni uključeno“.

Španska ministarka spoljnih poslova Trinidad Himenez je rekla da to ne dozvoljava rezolucija UN koja je odobrila vojnu akciju, ali su druge nacije ukazale da je to moguće. Diplomate i analitičari kažu da bi se pobunjenicima moglo tajno dostavljati oružje.

U jeku grozničave diplomatije oko Libije, generalni sekretar UN Ban Ki-mun, šefica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, šef Arapske lige Amr Musa i zvaničnici Afričke unije i Organizacije islamske konferencije razgovarali su o ratu na sastanku juče u Kairu.

Ban je izrazio veliku zabrinutost zbog eskalacije nasilja i pozvao na obustavu vatre i pomoć gradovima pod opsadom.

Pet takozvanih BRIKS država – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika su izrazile sumnju u vazdušne napade NATO nakon razgovora u Kini i pozvale na okončanje dvomjesečnog građanskog rata.

Njihove kritike su u suprotnosti sa prvim zajedničkim pozivom na zbacivanje Gadafija, koje je uputila „kontakt grupa“ država Bliskog istoka i Zapada u Kataru u srijedu, koja je zatražila da lider veteran napusti vlast i obećala podršku pobunjenicima.

Gadafi se vozio po Tripoliju

Libijska televizija je emitovala snimke Muamera Gadafija dok se vozio po Tripoliju u sportskom vozilu bez krova, navodeći da se to dešavalo dok je NATO bombardovao prijestonicu.

Državna TV je javila da je u vazdušnim napadima bilo civilnih žrtava. Reporter Rojtersa je čuo četiri eksplozije i protivavionsku paljbu i vidio oblake dima na jugoistoku.

Galerija

Bonus video: