Lideri 5 zemalja pozivaju na reformu Savjeta bezbjednosti UN

Zuma je rekao da su se saglasili o potrebi reformisanja sistema Savjeta bezbjednosti UN kako bi se on učinio "reprezentativniji i efikasniji"
0 komentar(a)
BRIKS, Foto: Rojters
BRIKS, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.04.2011. 10:58h

Lideri pet zemalja s najvećim svjetskim privrednim razvojem, Kina, Rusija, Brazil, Indija i Južna Afrika, pozvali su na reformu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i davanje glasa zemljama u razvoju prilikom odlučivanja o urgentnim svjetskim pitanjima.

Predsjednici Hu Đintao i Dmitri Medvedev, čije su zemlje Kina i Rusija stalni članovi Savjeta bezbjednosti, zajedno sa ostale tri članice BRIKS-a, Brazilom, Indijom i Južnom Afrikom, uputili su taj poziv sa samita u Saniji, na južnom kineskom ostrvu Hajnan.

Ove tri zemlje su trenutno nestalni članovi Savjeta bezbjednosti ali traže da imaju stalnog predstavnika, bilo svaka od njih zasebno, ili kao predstavnici regiona, što bi odgovaralo njihovom sve većem uticaju u svijetu, podsjeća AFP.

"Kina i Rusija ističu važnost koji pridaju statusu Indije,Brazila i Južne Afrike u međunarodnim odnosima i razumiju i podržavaju njihove aspiracije da imaju značajniju ulogu u UN", kaže se u saopštenju

Pored Hua, Medvedeva i Rusef, razgovorima na samitu o cijelom spektru tema, od finansijskog svjetskog sistema do sukoba u Libiji, prisustvuju još predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma i indijski premijer Manmohan Sing.

Tokom zajedničkog predstavljanja medijima poslije prijepodnevnih razgovora, Zuma je rekao da su se saglasili o potrebi reformisanja sistema Savjeta bezbjednosti UN kako bi se on učinio "reprezentativniji i efikasniji".

Kina i Rusija su dali podršku tom zahtjevu iznijetom u zajedničkom saopštenju pet država, koje zajedno predstavljaju 40 odsto svjetskog stanovništva.

"Kina i Rusija ističu važnost koji pridaju statusu Indije,Brazila i Južne Afrike u međunarodnim odnosima i razumiju i podržavaju njihove aspiracije da imaju značajniju ulogu u UN", kaže se u saopštenju.

BRIKS protiv upotrebe sile u Libiji

Lideri pet zemalja sa najvećim svjetskim privrednim razvojem istakli su da treba izbjegavati upotrebu sile u Libiji i na Bliskom Istoku.

U završnom dokumentu usvojenom na samitu lidera zemalja BRIKS izražava se duboka zabrinutost zbog nemira na Bliskom Istoku, sjevernoj Africi i regionu zapadne Afrike i izražava iskrena želja da pogođene zemlje "ostvare mir, stabilnost, prosperitet i napredak...u skladu sa legitimnim očekivanjima svojih naroda".

"Mi se zalažemo za princip da upotreba sile treba da se izbjegava", kaže se u Deklaraciji iz Sanije.

Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike najavili su stalnu saradnju u Ujedinjenim nacijama po pitanju Libije i zatražili od strana u sukobu da riješe svoje razlike mirnim sredstvima i dijalogom, prenijela je agencija Sinhua.

U deklaraciji se pruža podrška inicijativi Afričke unije o Libiji i ističe da UN i regionalne organzacije treba da odigraju svoju ulogu na odgovarajući način.

Bonus video: