U SAD uhapšene dvije osobe zbog ratnih zločina u BiH

Edin Džeko (39) je uhapšen u državi Vašington, a Rasema Handanović (38), poznata po nadimku Zolja, u Oregonu.
0 komentar(a)
Rasema Handanović, Foto: AP/24sata.info
Rasema Handanović, Foto: AP/24sata.info
Ažurirano: 14.04.2011. 07:44h

Dvoje naturalizovanih državljanina SAD uhapšeni su zbog optužbi za ratne zločine, javlja Rojters.

Edin Džeko (39) je uhapšen u državi Vašington, a Rasema Handanović (38), poznata po nadimku Zolja, u Oregonu. Oboje su uhapšeni zbog optužbi da su tokom rata u Bosni počinili ratne zločine nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Trusina.

Džeko i Handanovićka su, kako prenosi AP, bili pripadnici jedinice Armije BiH koja je u aprilu 1993. godine napala selo Trusina. Tom prilikom 16 civila je ubijeno a četiri su teško ranjena, među njima i dvoje djece.

Džekou se na teret stavlja i ubistvo jednog bračnog para - tvrdi se da je jednog muškarca bacio na zemlju i ubio ga, i da je potom pucao u glavu njegovoj ženi.

U dokumentu se navodi i da je Džeko bio pripadnik streljačkog voda koji je ubijao civile i vojnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koje su trupe Armije BiH zarobile i razoružale.

Handanović je emigrirala u Sjedinjene Države i postala državljanin 2002. godine. Džeko je emigrirao u Sjedinjene Države 2001, a naturalizovani državljani postao 2006.Oboje su uhapšeni juče na osnovu zahtjeva BiH, koja traži i njihovo izručenje, a ekstradiciono saslušanje zakazano je za 27. april.

Za djelo za koje suoptuženi, prema zakonima BiH, Džeko i Handanović bi trebalo da dobiju kaznu od najmanje 10 godina zatvora.

Bonus video: