Novi zemljotres kod nuklearke Fukušima, radnici nastavili sa uklanjanjem vode

Radnici nisu evakuisani i rad u tom nuklearnom kompleksu se nastavlja normalno bez obzira na zemljotres, prenijela je agencija Rojters.
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Rojters
Fukušima, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.04.2011. 07:12h

Zemljotres jačine 5,8 stepena Rihterove skale pogodio je danas sejveroistok Japana, a potres se osjetio i u glavnom gradu Tokiju, saopštila je Japanska meteorološke agencije.

Epicentar zemljotresa bio je u prefekturi Fukušima.

Operater nuklearne elektrane "Fukušima Daići" u tom dijelu Japana, kompanija Tokijska Elektroprivreda (TEPCO) saopštila je danas da radnici nisu evakuisani i rad u tom nuklearnom kompleksu se nastavlja normalno bez obzira na zemljotres, prenijela je agencija Rojters.

Iako je zemljotres pogodio oblast u blizini nuklearke, radnici i dalje uklanjaju visoko radioaktivnu vodu iz postrojenja i hlade bazen sa istrošenim nuklearnim gorivom u nuklearki koja je pretrpjela velika oštećenja u razornom zemljotresu i cunamiju koji je Japan zadesio 11. marta.

TEPCO je precizirao se da se ispumpava veoma zagađena (radioaktivna) voda iz podzemnih tunela, nalik rovovima, u obližnje skladište unutar zgrade drugog reaktora, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Rad je započet sinoć i procjenjuje se da je oko 200 tona zagadjene vode prebačeno u ''kondenzator'', gdje se para iz reaktora pretvara u vodu.

TEPCO ima za cilj da do sjutra prebaci ukupno 700 tona radiokativne vode iz reaktora 2 do sutra.

Bonus video: